Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Tamiflu riskerar bli för gammalt

Publicerad: 23 januari 2008, 12:28

Socialstyrelsens beredskapslager av antivirusläkemedlet Tamiflu, värt runt 200 miljoner kronor, passerar snart bäst före-datum. En lösning för Socialstyrelsen kan bli att göra som vissa uppmärksammade Ica-butiker gjort med sin köttfärs – att helt enkelt märka om medicinerna med ett nytt datum.


Lagret av runt två miljoner doser Tamiflu är tänkt att användas vid ett eventuellt utbrott av fågelinfluensa i landet. Men redan om två år börjar delar av lagret att passera bäst-före-datum, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

I Sverige är det inte längre är särskilt vanligt att hålla stora kvantiteter av läkemedel i beredskapslager. Därför vållar frågan om hur bäst före-datumen ska hanteras en del problem för Socialstyrelsen.

Tidigare hölls många läkemedel i lager av beredskapsskäl och då var det relativt vanligt att hållbarhetstiden helt enkelt förlängdes efter att substanserna testats då datumet gått ut. Detta kan bli aktuellt även i fallet med Tamiflu, men eftersom det inte längre handlar om mediciner som ska användas i krigstider blir det hela mer problematiskt.

– Nu ska vi förlänga bäst före-datumet på mediciner som ska in i den normala sjukvården där man är van att kolla om det gått ut eller inte och har väldigt stränga regler för att inte använda läkemedel som gått ut, säger Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet, till Ekot.

– Den fråga som är kärnfrågan är ju vem som är ansvarig för eventuella biverkningar av medlet om man använder det efter utgångsperioden. Det är det ansvaret som någon måste ta, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev