Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Tunga medicintidskrifter i upprop om klimatkrisen

Publicerad: 6 september 2021, 10:28

220 medicintidskrifter uppmanar världens ledare att vidta nödåtgärder för att förändra samhällen, begränsa klimatförändringarna, återställa biologisk mångfald och skydda hälsan.

Foto: Getty Images

En ledarartikel som sampubliceras i 220 medicintidskrifter uppmanar världens ledare att vidta nödåtgärder för att förändra samhällen, begränsa klimatförändringarna, återställa biologisk mångfald och skydda hälsan.

Ämnen i artikeln:

KlimatNew England Journal of Medicine

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


I ledarartikeln varnas för att det största hotet för folkhälsan i världen är det ”fortsatta misslyckandet från världens ledare att hålla jordens medeltemperaturökning under 1,5 grad Celsius och återställa naturen”.

Redan nu har värmerelaterade dödsfall ökat i omfattning och även skördar för viktiga spannmål, skriver ledarförfattarna som även framhåller att de samhällen som bidragit minst till klimatkrisen är de som drabbas värst. 

Läs också: Värmerelaterade dödsfall ökar 

Ledarartikeln har skrivits under av representanter för 17 tidskrifter, däribland chefredaktörerna för Lancet, New England Journal of Medicine och BMJ. Den publiceras inför att FN:s generalförsamling snart ska träffas, vilket är ett av de sista internationella mötena inför FN:s klimattoppmöte i Glasgow i november. 

Artikeln avslutas:

”Vi, som redaktörer för hälsotidskrifter, uppmanar regeringar och andra ledare till handling så att år 2021 blir året då världen till sist ändrar kurs.”

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev