Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

AT-läkaren är en del av teamet i Västervik

Publicerad: 14 februari 2018, 05:00

AT-läkarna Madeleina Larsson och Philip von Arbin på Västerviks sjukhus.

Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Flera år i rad har Västervik placerat sig i topp när landets AT-orter rankas. Balansen mellan krav, kontroll och stöd är en avgörande faktor.


Ämnen i artikeln:

Västerviks sjukhus

Det är ett väldigt hejande när man går i korridorerna. Överläkare, sjuksköterskor, patienter och sjukhus­chefen. Alla morsar på varandra.

– Det är något vi lär oss från början och något som skapar en väldigt bra och familjär stämning, säger AT-läkaren Philip von Arbin.

Bland 140 sökanden knep han en av sju platser i höstas. Efter att ha vikarierat här som underläkare och hört idel gott från kompisar som redan börjat sin AT, var Västervik hans förstahandsval.

– Jag är väldigt nöjd så här långt. Det är en bra sammanhållning bland oss AT-läkare, många kommer från andra platser i landet och det gick snabbt att lära känna varandra, säger han.

Både han och AT-kollegan Madeleine Larsson, som varit på sjukhuset i drygt ett år, framhåller korta kontaktvägar och ett stort stöd från kollegorna som centrala för att de trivs.

– Vi går ensamma jourer på både medicin och kirurgi vilket är ganska tufft som nyutexaminerad. Men eftersom jag vet att jag kan ringa bakjouren dag som natt och alltid bli positivt bemött, känner jag mig trygg, säger Madeleine Larsson.

– Har jag en fråga så räcker det ofta med att öppna en dörr och få tag i någon för en kort ­konsultation, jag behöver aldrig jaga kollegor, det betyder väldigt mycket, fortsätter hon.

Johan Liliequist är överläkare i ortopedi, studierektor och chef för AT-läkarna. Han konstaterar att de gör något rätt på Västerviks sjukhus. Förutom att ta förstaplatsen i den årliga AT-rankning som görs av Sveriges yngre läkares förening, Sylf, tilldelades de nyligen utnämningen Sveriges bästa sjukhus av Dagens Medicin, i klassen mellanstora sjukhus.

– Att det är många av AT-läkarna som stannar kvar och gör sin ST stärker bilden av att man trivs. Och jag tror att det avspeglar sig i medicinsk kvalitet och patientnöjdhet, säger han.

Johan Liliequist säger att det finns en stark kollegial lojalitet på sjukhuset som är en del av en väletablerad arbetskultur. En koll med personal­avdelningen visar att 84 procent av alla läkare på sjukhuset började där redan som AT-läkare.

En av dem som blev kvar är Pontus Vulkan. Han är inne på sitt andra ST-år inom internmedicin och säger att den här internrekryteringen är en av förklaringarna till att nya AT-läkare känner sig välkomna.

– De betraktas som kollegor redan från start, inte någon som passerar förbi. Min bild är att alla här drivs av att utbilda duktiga läkare vilket gör att det är okej att fråga om allting, även en enkel blodtrycksfråga, säger han.

Att en så stor del av läkarna gjort hela sin ­yrkeskarriär på samma sjukhus väcker frågan om det ­saknas inflöde av nya idéer och arbetsmetoder.

– Visst det kan finnas en risk att man stagnerar. Men jag tycker att vi hela tiden rör oss framåt och driver förbättringsarbeten, säger Johan Liliequist.

På de sjukhus som placeras längre ner i Sylfs rankning är bristande handledning och introduktion två återkommande faktorer. I Västervik har man satsat på båda dessa bitar. Till exempel inleds AT-perioden med en veckas gemensam introduktion för hela landstinget. Varje nytt block har ytterligare en veckas introduktion. Utöver det kommer en egen introvecka på akuten. En gång i veckan ordnas föreläsningar inom olika ämnen.

Vi söker dem som vill ta mycket ansvar och som vill gå jourer tidigt

En som har bra koll på personalen är HR-konsulten Ann-Margret Ottosson. Hon har varit på sjukhuset i 20 år och är en av dem som är med när nya AT-läkare rekryteras. Hon har ytterligare en förklaring till varför många är så nöjda.

– En anledning tror jag är att vi är väldigt tydliga med vad som förväntas av dem som börjar här. Vi söker dem som vill ta mycket ansvar och som vill gå jourer tidigt, säger hon.

Madeleine Larsson är inne på samma spår.

– Det är viktigt tänka igenom vad man vill ha ut av sin AT-period. Jag ville vara på ett mindre sjukhus och ser många fördelar med det, men andra föredrar större sjukhus med mer specialiserad sjukvård. Sen handlar det inte bara om att jobba utan du ska ha boende och ett liv att trivas med också, tillägger hon.

På vår sajt Underlakare.se kan du läsa all AT-fakta.

.

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Västerviks sjukhus

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev