Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Bantningsdiet höll hjärtat i form

Publicerad: 13 januari 2006, 11:44

Lågt kaloriintag kan skydda hjärtat mot åldrande. Kaloriräknande personer som ingick i en amerikansk-italiensk studie hade mer elastiska och därmed bättre fungerande hjärtan än de som lät bli att hålla igen.


Forskning på möss och råttor har visat att kaloribegränsad diet förlänger djurens liv och skyddar mot hjärt-kärlsjukdom och cancer. Om detta också stämmer för människor har dock varit svårt för forskare att ta reda på. En hård diet är för många svår att följa under de år som försöken tar.

Nu har medlemmarna i en frivillig förening för optimalt näringsintag och strikt kaloribegränsning hjälpt forskarvärlden att få dessa första mänskliga bevis.

I en studie i Journal of the American College of Cardiology visar forskare från Washington University School of Medicine i Missouri, USA, och Instituto Superiore di Sanitá i Italien att medlemmarna i denna dietförening hade friskare hjärtan än kontrollpersoner i samma ålder. Den diastoliska funktionen - hjärtats elasticitet och förmåga att slappna av mellan slagen - var bättre och liknade den hos flera år yngre människor.

Sammanlagt ingick 50 personer i åldrarna 41 till 65 år i studien. Hälften av dem var medlemmar i dietföreningen Caloric Restriction Optimal Nutrition Society, och levde under de sex år som studien pågick på en diet som begränsade det dagliga kaloriintaget till mellan 1400 och 2000 kalorier. Den andra hälften av försökspersonerna åt vanlig västerländsk mat vilket i studien motsvarade ett energiintag på mellan 2000 och 3000 kalorier per dag. Hjärtats funktion och halterna av nyckelämnen för hjärtsjukdom mättes under studiens gång.

Efter sex år tydde resultaten på tydliga fördelar för dietföreningens medlemmar. Utöver den bättre diastoliska hjärtfunktionen hade dessa kaloriräknare också lägre blodtryck och lägre nivåer av C-reaktivt protein och andra markörer för begynnande ateroskleros och hjärt-kärlsjukdom. Forskarna konstaterar därför att kalorirestriktion kan ha hjärtspecifika effekter som dämpar den funktionsförsämring som oftast följer med åldern.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev