Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Chef för etikprövning vill ha ändringar i etikprövningslagen

Publicerad: 17 augusti 2021, 09:12

Det vore bra att slippa lämna vissa fall till åklagare, menar Öneps kanslichef Jörgen Svidén.

Foto: Petra Hedbom (DM)

När chefen för Överklagandenämnden för etikprövning summerar myndighetens första tid efterlyser han möjligheten att kunna rikta kritik i stället för att åtalsanmäla.


Ämnen i artikeln:

Etik

Fram till mitten av juni i år hade den nyinrättade Överklagandenämnden för etikprövning, Önep, fått in omkring 25 anmälningar om tillsyn och startat runt 40 egeninitierade ärenden, enligt Läkartidningen. Detta under det ett och ett halvt år som myndigheten haft ansvar för hur etikprövningslagen efterlevs.

Ett tiotal fall av misstänkt brott mot etikprövningslagen har överlämnats till Åklagarmyndigheten.

Det mest uppmärksammade fallet gäller de Uppsalaforskare som enligt Önep testade ett stort antal vänner och bekanta för antikroppar mot covid-19 utan att ha etikprövningstillstånd i april förra året.

Här pågår förundersökning och den ansvariga forskaren har delgivits misstanke om brott mot etikprövningslagen. Åklagare hade i mitten av juni inte fattat beslut om eventuellt åtal. 

Jörgen Svidén, kanslichef på Önep, säger till Läkartidningen att han tycker att det vore bättre om myndigheten ibland hade möjligheten att själva rikta kritik i stället för att göra en åtalsanmälan. Eftersom myndigheten har en skyldighet att anmäla allt som misstänks bryta mot etikprövningslagen kan det innebära att den också lämnar över en del ärenden som kan tyckas mindre allvarliga.

– Det vore bättre om vi ibland – liksom en del andra myndigheter med tillsynsuppgift – hade möjlighet att rikta kritik i stället för att åtalsanmäla. Det vore bättre om vi själva hade möjlighet att göra en viss bedömning av hur pass allvarligt något är, säger han.

Läs också

Lägg ner Överklagandenämnden för etikprövning
Fallrapport behöver inte etikprövas

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Etik

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev