fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Databas ska ge bättre koll på Karolinskas forskning

Publicerad: 21 december 2022, 07:00

Elham Hedayati har själv erfarenhet som forskare och chef för forskningsenhet.

Foto: Sanne Jonsson

Karolinska universitetssjukhuset har skapat en databas för pågående kliniska studier som ska underlätta för både personal inom forskning och för patienter.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetToppnyheter

Malin Pääjärvi

malin.paajarvi@dagensmedicin.se


– Det kom ett nytt regelverk i januari 2020 från Etikprövningsmyndigheten som säger att även verksamheten som är ansvarig för forskningen ska säkerställa att den forskning som bedrivs, bedrivs enligt lagar och regelverk. Så syftet från allra första början var att ett; ha en översyn av pågående forskning och två; att säkerställa att vi efterföljer regelverket som sjukhus, säger Elham Hedayati, docent och överläkare i onkologi och samordnare för kliniska studier. 

Databasen finns i både en intern och extern version. Den interna mer omfattande databasen är till för bland annat forskningspersonal och chefer. 

– Det går åt mycket tid och energi för forskningspersonal att ha koll på alla dokument. Det här blir ett arbetsinstrument för att underlätta deras kliniska vardag. 

Läs också: Fler vårdlärare får möjlighet att disputera i nära vård 

Enligt Elham Hedayati gör databasen det lättare för chefer att hålla koll på vilka studier som pågår, vilken fas studierna ligger i, om de följer tidsplanen och så vidare. 

– Man har väldigt mycket koll på vårdproduktion i dag men man har inte haft så mycket koll på forskningsproduktion.

Hon berättar att även administrativ personal som ekonomer och jurister kan använda databasen för att till exempel se till att avtalen är på plats. 

Den externa hemsidan är till för patienter och anhöriga. Men inte i första hand för att rekrytera deltagare.

– Patienter efterfrågar ofta om det finns studier de passar in i och då blir det här en möjlighet för dem att gå in själva och titta. Passar de in i urvalskriterierna och är intresserade kan de höra av sig för att få veta mer. Men det blir en sekundär effekt i så fall. 

Forskarna har själva fått ange sökord som de tror att aktuella patienter kan komma att söka på för att förbättra träffsäkerheten. Arbetet med att föra in alla studier i databasen pågår för fullt.  

– Vi har 30 procent kvar att lägga in ungefär. Det här är ju ett arbete som forskarna själva får göra vid sidan om så det är fantastiskt att de har hunnit detta på bara två–tre månader, säger Elham Hedayati.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev