tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Färre block att söka i år

Publicerad: 15 september 2005, 13:04

Inför våren 2006 finns det färre AT-block än på länge att söka bland, 455 stycken, jämfört med förra terminens 480 block. Simrishamns närsjukhus tar inte längre emot några AT-läkare alls.


Under 2003 och 2004 fanns närmare 500 block på 79 sjukhus. Inför hösten 2005 fanns 480 block på 73 sjukhus, och nu är antalet nere i 455 block på 72 sjukhus.

- Jag kan förstå att många tvekar att utannonsera AT-block i besparingstider, säger Gunnar Sköndahl, personaldirektör på Stockholms läns landsting.

Sedan förra terminens AT-guide har ett sjukhus slutat ta emot AT-läkare. Det är Närsjukhuset i Simrishamn som inte annonserar ut några AT-block. Sjukhuset drivs av privata Praktikertjänst, men entreprenaden upphör i november, då Region Skåne tar över som huvudman. Vem som ska driva sjukhuset från och med våren 2006 avgörs i oktober.

- Eftersom framtiden är  osäker har vi valt att inte annonsera ut några AT-block, säger Ulla Feuk, studierektor i Simrishamn.

AT-läkarna får pendla  Förändringarna i Simrishamn hör ihop med reformen Skånsk livskraft i Skåne. Den innebär förändringar för alla AT-läkare. Inom regionen finns nu fyra akutsjukhus och fem närsjukhus. Inget av närsjukhusen kan ge en fullständig AT, utan vissa delar måste göras på ett akutsjukhus.

- För oss AT-läkare är det en kluven känsla. Det är tråkigt att behöva pendla, men det är viktigt att man får se alla delar av vården under AT, säger Carin Gustavsson, sekreterare i Region Skånes referensgrupp för AT-läkare.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev