Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Färre klick ska göra jobbet smidigare

Publicerad: 28 februari 2014, 07:25

Så här kan det se ut i Vårdgivarguiden som lanseras på måndag.

Nu blir det lättare att surfa efter information för vårdgivare i Stockholms läns landsting. På onsdag den 5 mars lanseras den första versionen av Vårdgivarguiden.


Till att börja med ersätter Vårdgivarguiden nio olika hemsidor med information om till exempel avtal, läkemedel, barnhälsovård, hygien och smittskydd. E-tjänster som kan nås direkt är bland annat Centrala väntetidsregistret, ARV-portalen för privata vårdgivare och beställningsportaler för hjälpmedel och läkemedel.

– Allt ska vara enkelt och snabbt att hitta och ligga samlat på ett ställe, vi försöker skapa så mycket nytta för vårdgivarna som möjligt, säger Katarina Winell, kommunikationschef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen som leder projektet.

En av nyheterna är katalogen med samlade kontaktuppgifter  till alla vårdgivare. Den ska göra det lätt att hitta vart man ska remittera sin patient och minska antalet onödiga klick, är det tänkt.

All information ligger öppen för att kunskapen ska kunna delas och man ska slippa inloggningar. Bara det som handlar om affärsrelationer är skyddat.

Viss.nu, Stockholms läns landstings system för medicinsk och administrativ information inom primärvården, kommer förmodligen också att integreras i systemet så småningom. Det är dock ett arbete som i så fall påbörjas tidigast 2015, eftersom det kräver ytterligare förstudier, enligt Katarina Winell.

Finns kvalitetsregistren tillgängliga via Vårdgivarguiden?

– Nej, men det vore självklart effektivt att lägga in kvalitetsregistren och kanske kan det bli möjligt i en framtid. På lång sikt vill vi samla alla datasystem man kan behöva inklusive journalsystem men det är än så länge en vision som varken är budgeterad eller planerad.

Arbetet med den första version har pågått sedan 2011 med utgångspunkt från vad professionen ansett sig behöva för att underlätta sitt arbete. Det nära samarbetet med vårdgivarna kommer att fortsätta, enligt Katarina Winell.

– Vi vill fånga in så mycket som möjligt av vårdgivarnas synpunkter. Alla måste vara med på tåget.

Bara en vecka efter introduktionen görs en första utvärdering, sedan blir det en per månad som följs upp i projektets styrgrupp.

Relaterat material

Vårdgivare ska få vägledning på webben 

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev