torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

För högt tryck om natten ökar risken för hjärtsvikt

Publicerad: 27 juni 2006, 13:14

Förhöjt blodtryck om natten tycks öka risken för att en person ska få hjärtsvikt. Det visar en studie från Uppsala universitet som publiceras i dagens utgåva av tidskriften Jama.


Det är väl känt att högt blodtryck är en av de största riskfaktorerna för hjärtsvikt och att blodtryck som tas om natten och under längre tid är tydliga indikatorer för hjärt-kärlsjukdom.

I den aktuella prospektiva studien har läkaren Erik Ingelsson och hans kollegor undersökt om högt blodtryck som mäts nattetid kan fungera som en indikator för hjärtsvikt. De baserar undersökningen på långtidsstudien Uppsala Longitudinal Study of Adult Men, där totalt 2 322 män deltog. Av dessa män var det 951 som deltog i hjärtsviktsstudien.

När de fyllde 70 år, mellan 1991 och 1993, gjordes en blodtrycksmätning under ett dygn, alltså även på natten. Ingen av männen i studien hade vid detta tillfälle hjärtsvikt, klaffsjukdom eller förstorad vänsterkammare.

Deltagarna i studien följdes tills slutet av 2002. Då hade 70 män utvecklat hjärtsvikt. När resultaten rensats för andra riskfaktorer för hjärtsvikt och blodtrycksbehandling visade det sig att ett förhöjt diastoliskt blodtryck nattetid var en signifikant indikator för hjärtsvikt. Om blodtrycket var minst lika högt om natten som om dagen var även detta en riskfaktor.

Även när de män som fått hjärtinfarkt räknats bort var förhöjt nattligt blodtryck en indikator för hjärtsvikt.

Enligt forskarna krävs nu ytterligare studier för att avgöra den kliniska nyttan av dessa fynd.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev