söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Forskare undersöker hur lik bryts ned i Sverige

Publicerad: 21 augusti 2023, 07:55

Foton och information från polis- och obduktionsrapporter ingår i forskningsmaterialet.

Foto: Pontus Lundahl / TT

Ett nytt forskningsprojekt ska titta närmare på nedbrytningen av människokroppen i svensk miljö. Syftet är att göra det lättare att fastställa dödstidpunkt.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttRättsmedicinalverket

TT


Ett nytt forskningsprojekt på Rättsmedicinalverket ska undersöka hundratals tidigare fall mellan 2010 och 2023 för att lära mer om nedbrytning av människokroppen i svenska förhållanden.

”Kunskapen är viktig för att förstå när en individ har avlidit, vad som har hänt i anslutning till och efter döden, samt vilken typ av kvarlevor som polisen bör leta efter vid sökinsatser efter personer som förväntas anträffas avlidna”, förklarar ansvarig projektledare Clara Alfsdotter i ett pressmeddelande.

Hon jobbar till vardags på Nationellt forensiskt centrum (NFC). Även experter från rättsmedicinska enheten i Linköping, Lunds universitet och Stockholms universitet deltar i projektet.

Läs också: Rättsläkare styr upp deckarförfattarnas missar

Fyra olika utomhusscenarier kommer att undersökas: när avliden anträffats på marken, hängandes, begraven eller i vatten.

Forskningsmaterialet består av data från Rättsmedicinalverket, som exempelvis obduktions- och polisprotokoll och foton. Även klimatdata från SMHI kommer att användas.

Projektet kommer genomföras under tre år med medel från Vetenskapsrådet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev