Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Gallo: ”För 20 år sedan hade jag blivit helt förtvivlad”

Publicerad: 8 december 2008, 14:52

Gallo: ”För 20 år sedan hade jag blivit helt förtvivlad”

Den amerikanske aidsforskaren Robert Gallo försöker hålla sig lugn, trots att han inte fick vara med och dela årets Nobelpris i medicin.


– Om detta hade hänt för 20 år sedan hade jag blivit helt förtvivlad. Men jag har väl mognat. Det känns inte lika viktigt längre och det är ju faktiskt svenskarna som bestämt. Vad kan jag göra åt det? Det måste jag respektera, säger Robert Gallo, som många anser bidrog till upptäckten av hiv, till Svenska Dagbladet.

1987 utnämndes Robert Gallo tillsammans med årets Nobelpristagare Luc Montagnier till medupptäckare av hiv. Det skedde efter en treårig patentkonflikt, mellan National Institutes of Health i USA, där Robert Gallo var verksam, och det franska Pasteurinstitutet, varifrån årets pristagare Françoise Barré-Sinoussi och Luc Montagnier kommer.

Trots utnämningen drogs Robert Gallo med ryktet om att ha stulit de franska forskarnas virus. Tre officiella utredningar startades och samtliga frikände Robert Gallo från fusk. Men nu är han rädd att Nobelpriset ska uppfattas som en slutgiltig dom i målet och att folk ska tro att anklagelsen kanske var sann.

– Många är väldigt upprörda, inte minst i ledande forskningskretsar här i USA, och bland mina medarbetare på institutet i Baltimore. Och jag vet att det planeras aktioner för att stödja mig. Men jag försöker lugna ned känslorna, säger Robert Gallo till Svenska Dagbladet.

Nobelpriset till Francoise Barré-Sinoussi och Luc Montagnier delas ut vid en ceremoni i Konserthuset i Stockholm på onsdag.

Andrea Björkman

Relaterat material

Nobelpriset delas av tre

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev