lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Gav KI 400 miljoner – del av Panamahärvan

Publicerad: 12 maj 2016, 08:04

KI:s dåvarande rektor Anders Hamsten och kinesiska miljardären Ming Wai Lau.

Foto: Gustav Mårtensson/KI

Karolinska institutet (KI) fick en jättedonation på 400 miljoner kronor av affärsmannen Ming Wai Lau. Nu visar det sig också att han är inblandad i Panamahärvan.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Den kinesiske affärsmannen Ming Wai Laus pengar ska användas till ett forskningscenter för regenerativ medicin i hans namn i Hongkong. Överenskommelsen gjordes för drygt ett år sedan, och forskningscentrumet skulle ha sin bas i både Hongkong och Stockholm.

Hans namn hittas också i de nu offentliggjorda och sökbara Panamadokumenten, den samling med över elva miljoner dokument som visar hur företag och personer världen över undvikit skatt genom att placera pengar i skatteparadis. Det visar en genomgång som Svenska Dagbladet har gjort.

– Det här var nytt för oss. Vi kommer att titta närmare på vad det här kan handla om, säger KI:s kommunikationsdirektör Christina Bostedt till Svenska Dagbladet.

Ming Wai Lau är ordförande och vd för ett fastighetsbolag och vice ordförande i rådgivningsorganet Bauhinia fundation research centre. Skatteplaneringen behöver inte vara olaglig, men Panamadokumenten har rört upp en hel del känslor i världen över efter avslöjanden om att både företag och affärsmän, liksom exempelvis politiker och andra företrädare, har undvikit stora summor i skatt.

SvD sökte Ming Wai Lau via bolaget Chinese Estate Holdings Limited utan att få en kommentar.

Relaterat material

Karolinska institutet etablerar sig i Hongkong

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev