Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Höga hyror oroar forskare

Publicerad: 19 oktober 2020, 14:05

Agnes Wold är en av forskarna som tror att Sahlgrenska Life kommer att kosta mer än det smakar.

Foto: Johan Wingborg

Styrelsen för Göteborgs universitet klubbade på måndagen igenom ett beslut om att vara med när regionen skapar en ny forskningsmiljö. Forskare oroas över höjda hyror. Det skriver Dagens Nyheter.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs universitetVästra GötalandsregionenSahlgrenska akademinSahlgrenska universitetssjukhuset

Projektet kallas Sahlgrenska Life och innefattar nybyggnation av flera fastigheter i anslutning till Sahlgrenska universitetssjukhuset och Medicinareberget, för att skapa en translationell miljö. Translationell forskning bygger på ett samspel mellan vård och akademi, där problem i vården ligger till grund för forskningen, vars resultat snabbts ska kunna implementeras i vården. 

Beslutet möts dock inte av klang och jubel från alla håll, rapporterar Dagens Nyheter. Enligt tidningen är Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi, en av de som är kritiska. Med sig har hon andra GU-tungviktare som Agneta Holmäng, dekanus vid Sahlgrenska akademin och Sven Enerbäck, prefekt vid institutionen för biomedicin. Deras invändningar handlar om att projektet kan kosta mer än det smakar och att lokalhyran kan bli väl hög. 

– Forskningen kommer att ta enorm skada av detta. Det kommer att bli enorma kostnader för hyra och de pengarna kommer att tas från forskningen. Våra lokaler är lite avskavda, men vi prioriterar alltid att forska och nu ska vi tvingas bort från det – det är helt obegripligt, säger Agnes Wold till DN.

GU:s rektor Eva Wiberg är dock av en annan åsikt. Enligt vad hon uppger för DN handlar måndagens beslut om att i framtiden hyra mellan fem och tio procent av lokalerna. Hon beskriver samtidigt Sahlgrenska Life som ett av universitetets största och viktigaste projekt.

 

 

Cathrine Hofbauer

Reporter

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev