Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Högt kolesterol gav alzheimer

Publicerad: 17 april 2008, 09:47

Den som har högt kolesterolvärde i medelåldern har högre risk för att drabbas av Alzheimers sjukdom senare i livet. Det visar en studie som finska, svenska och amerikanska forskare presenterar på en stor neurologkonferens i Chicago.


Ämnen i artikeln:

KolesterolAlzheimers sjukdom

Högt kolesterol har tidigare satts i samband med demens i vissa studier, medan andra studier inte har kunnat visa någon sådan koppling. Nu har forskare, bland andra Miia Kivipelto vid Karolinska institutet i Huddinge, studerat 9 752 män och kvinnor från Kalifornien. När de var 40-45 år, åren 1964–1973, genomgick de omfattande hälsokontroller där kolesterolhalten i blodet mättes. Forskarna undersökte, genom att studera deras journaler från åren 1994 till 2007, om de senare hade drabbats av demens.

Studiedeltagarna delades in i fyra grupper utifrån sina kolesterolvärden – gruppen med lägst kolesterol hade under 198 mg/dl och gruppen med högst värden hade 249-500 mg/dl. 200 mg/dl motsvarar 5,2 mmol/l. Enligt svenska rekommendationer är värden under 5,0 mmol/l den önskvärda nivån.

Studieresultaten visar att 504 personer hade utvecklat alzheimer och 162 vaskulär demens. Efter att ha justerat resultaten för en mängd faktorer som utbildning, etnicitet, högt blodtryck och diabetes kunde forskarna se att den fjärdedel som hade högst kolesterolvärden hade 52 procent högre risk att drabbas av alzheimers, jämfört med fjärdedelen med lägst värden. I gruppen med näst högst värden var riskökningen 30 procent. Fjärdedelen med näst lägst värden hade 18 procent högre risk än de med lägst värden.

Forskarna såg även en tendens till ett liknande samband mellan kolesterolvärden och vaskulär demens, men det var inte statistiskt signifikant.

Forskarnas slutsats är att personer med högt kolesterol i medelåldern löper ökad risk att senare insjukna i Alzheimers sjukdom. För vaskulär demens vill de ännu inte dra några slutsatser.

American Academy of Neurology, presenterad den 16 april 2008

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev