Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Idéer ska tas tillvara

Publicerad: 29 maj 2013, 13:58

Ett samarbete mellan regeringen och Stockholms läns landsting ska leda till nya innovativa produkter inom hälso- och sjukvården.


I går invigdes SLL innovation, ett samarbete mellan regeringen och Stockholms läns landsting, i landstingshuset i Stockholm. Verksamheten ska identifiera, stödja och utveckla nya produkter inom hälso- och sjukvården. På plats var bland andra läkare, sjuksköterskor och företrädare från flera företag som är inblandade i verksamheten. Några av talarna var SLL innovations enhetschef Olle Hillborg, statssekreterare Håkan Ekengren (C), och finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M).

– Det viktigaste är att goda idéer tas tillvara och utvecklas och att Stockholm läns landsting blir ännu bättre på att göra det. Det är produkter som underlättar i vardagen, från det stora till det lilla. På sikt kan den här metoden växa nationellt och internationellt, sade Torbjörn Rosdahl (M), finanslandstingsråd.

Produkter som presenterades var bland annat robotdräkten Hal för strokerehabilitering. Även en annan robot visades, den gör det möjligt för hemtjänsten att ha löpande kontakt med vårdtagaren via en videolänk. Med hjälp av roboten kan vårdgivaren bland annat påminna patienten om att ta sin medicin. Andra produkter som visades upp var en patientskjorta tillverkad i engångsmaterial och en produkt som skyddar och ger stöd vid navelsträngsblodprov.

Olle Hillborg, enhetschef för SLL innovation anser att samarbetet mellan landstinget och regeringen är jätteviktigt och att det är tack vare det som projektet är unikt, sett ur ett nationellt perspektiv.

– Det här betyder jättemycket för hälso- och sjukvården. Det bidrar till bättre, säkrare och mer hälsoekonomiska produkter. Sjukvårdpersonalen som är användarna får vara med och påverka, sade han.

Tidigare finansierades projektet delvis av innovationsmyndigheten Vinnova men nu har Stockholm läns landsting tagit över finansieringen och därmed blir SLL innovation en permanent del av landstingets verksamhet.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev