Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag06.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Forskning

IT-pristagare i trängsel på årets gala för vårdvisionärer

Publicerad: 18 November 2009, 13:17

IT-pristagare i trängsel på årets gala för vårdvisionärer

På Vårdgalan 2009 samlas sjuk­vårdens visionärer för att bjuda på sina kunskaper. Efter nyttan kommer nöjet – en galamiddag med utdelning av Sjukvårdens IT-pris.


Röntgenläkaren Anders Persson får ta emot Sveriges finaste pris för klinisk forskning – Athenapriset 2009.

Den 9 december kommer han till Vårdgalan i Stockholm för att berätta om det arbete som gett honom och hans medarbetare vid Centrum för medicinsk bild­veten­skap och visualisering i Lin­köping detta prestigefyllda pris.

Mest känd är Anders Persson för de virtuella obduktionerna, som möjliggör tredimensionella resor in i kroppens minsta skrymslen. Men på Vårdgalan ska han framför allt berätta om nästa spektakulära steg i Linköpingsforskarnas arbete – att kunna visualisera neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers sjukdom och ms med funktionell MR. Sverige är absolut världsledande på detta forskningsområde.

Årets program på Vårdgalan 2009 bjuder på en mängd andra intressanta programpunkter.

– Vår ambition är att presentera det vassaste som Sverige har att bjuda på när det gäller ny teknik för sjukvård och medicinsk forskning. I år tycker jag att vi har över­träffat våra egna förväntningar, säger Mikael Nestius, chefredaktör på Dagens Medicin som arrangerar Vårdgalan tillsammans med Computer Sweden.

Programmet, som har ut­formats i samarbete med bland andra Vårdalstiftelsen, ­Vinno­va, KK-stiftelsen, Stiftelsen för strategisk forskning och Invest in Sweden Agency, ska ge deltagarna perspektiv på de utmaningar och behov som väntar i vården, både när det gäller teknik och nya arbetsmetoder.

En sådan utmaning är den stora pensionärsboomen som kommer när 40-talisterna blir folk­pensionärer. På Vårdgalan berättar trend­analytikern och värderingsforskaren Peter Majanen om den nya ”äldrelivsbranschen” och seniorerna i cyberrymden.

Andra höjdpunkter i programmet:

» Efter 30 år i USA har Ingrid Carlbom återvänt till Sverige, till Centrum för bildanalys vid Uppsala universitet. Hon arbetar med ”virtuell känsel” och har nyligen fått ett stort forskningsanslag för att skapa en känselhandske för simulatorer för komplicerade operationer. En kirurg som ska pussla ihop benbitar och flytta hud vid svåra ansikts­skador kan då först testa virtuellt innan operationen görs i verkligheten.

» Aslak Aslaksson, professor i bildmedicin vid Bergens universitetssjukhus i Norge, berättar om möjligheterna när all radiologisk patientinformation kan samlas i ett system och arbetet kan utföras i en gemensam virtuell organisation.

Moderatorer för Vårdgalan 2009 är Thorbjörn Larsson, vd i Vårdals­stiftelsen, och Cecilia Schelin Seidegård, tidigare chef för Karolinska universitetssjukhuset, i dag styrelseord­förande för Kungliga tekniska högskolan,KTH, och Systembolaget.

Efter dagens program väntar en festlig galakväll med finalen i Sjuk­vårdens IT-pris som leds av Lars Gatenbeck, ordförande i juryn.

Fem vinnare i fem kategorier ska utses. De delar på 105 000 kronor i utbildningsstipendier.

Specialpris för dig som arbetar i vården

Vårdgalan 2009 hålls på Hilton Hotel Slussen i Stockholm den 9 december. Du som arbetar i vården får gå till specialpris, 695 kronor plus moms för hela seminariet och galamiddagen.

Läs programmet och anmäl dig till Vårdgalan 2009

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev