Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Kanel förbättrade socker och fetter vid typ 2-diabetes

Publicerad: 12 december 2003, 13:01

Personer med typ 2-diabetes och som åt minst 1 gram kanel om dagen fick tydliga förbättringar av både blodsocker och blodfetter. Det framgår av en studie som publicerades i tidskriften Diabetes Care.


För att studera effekten av kanel genomförde forskare från Beltsville Human Nutrition Research Center, Maryland, USA, en studie på 30 kvinnor och lika många män i samarbete med forskare från Peshawar, Pakistan. Patienterna, alla med typ 2-diabetes, var i genomsnitt drygt 52 år.  Deltagarna delades slumpmässigt in i sex grupper, varav tre grupper fick antingen 1 gram, 3 gram eller 6 gram kanel i kapslar, medan de tre övriga grupperna fick samma mängd placebokapslar. Behandlingen pågick i 40 dagar.  Samtliga tre grupper som behandlades med kanel hade signifikanta sänkningar serumglukos vid fasta; efter behandlingen hade nivån sjunkit med 18-29 procent. Triglycerider sjönk med 23-30 procent, LDL-kolesterol med 7-27 procent och totalkolesterol med 12-26 procent. Förändringar av HDL-kolesterol var inte statistiskt signifikanta.  Författarna drar slutsatsen att 1-6 gram kanel per dag kan förbättra riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom hos patienter med typ 2-diabetes.

Sten Erik Jensen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev