Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Kvinnor påverkas mer av en sömnlös natt än män

Publicerad: 22 september 2022, 08:46

Forskare vid Uppsala universitet lät 47 friska individer mellan 20 och 33 år delta i en sömnstudie.

Foto: Kallestad, Gorm

Kvinnor och personer med fetma påverkades mer av att vara vakna en natt än män och normalviktiga. Det handlar både om benägenheten att slumra till och mängden proteiner som tyder på stress, enligt en svensk studie.


Ämnen i artikeln:

SömnstörningarUppsala universitetAlzheimers sjukdomAlzheimerStressFetmaToppnyheter

Tidigare studier har pekat mot att skiftarbete kopplas till en ökad risk för alzheimer och andra neurodegenerativa sjukdomar. Det finns också forskning om att kvinnor, liksom människor med fetma, påverkas mer av att arbeta i skift med nattarbete.

För att försöka ta reda på varför det är så och hur individer påverkas av en hel natt utan sömn, lät forskare vid Uppsala universitet 47 friska individer mellan 20 och 33 år delta i en sömnstudie, som publicerats i tidskriften Translational Psychiatry.

Deltagarna tillbringade två nätter med minst en vecka emellan på sömnlabbet. Första natten fick de sova vilket de gjorde i snitt i sju timmar. Vid nästa tillfälle skulle deltagarna hålla sig vakna. De fick titta på serier, prata, läsa eller hålla på med liknande lugna aktiviteter. Däremot fick de varken äta eller dricka annat än vatten.

Varannan timme genomförde de olika tester för att kolla uppmärksamheten och svarade på frågor om hur sömniga de var. I ett test uppmanades deltagarna att blunda utan att somna.

– Vi såg ingen skillnad när det kommer till uppmärksamhetstester, men när de skulle blunda och hålla sig vakna hade kvinnor och personer med fetma betydligt lättare att somna till. De sov också längre stunder, säger Lieve van Egmond, doktorand vid Uppsala universitet och huvudförfattare till studien.

Forskarna mätte också nivåer av olika ämnen, biomarkörer, i blodet efter båda nätterna. Bland annat ett protein som heter tau och som kopplas till ökad risk för alzheimer.

Läs också: Svensk studie pekar på vikten av antikroppar i näsan 

Efter den sömnlösa natten hade personer med fetma högre nivåer av detta protein än normalviktiga. Kvinnor, oavsett vikt, hade högre nivåer av vissa andra ämnen som kopplas till nedbrytning av celler i hjärnan, efter vaknatten.

Lieve van Egmond påpekar att det handlar om en liten studie som undersökt effekterna av en enda vaken natt. För att veta hur hjärnan påverkas efter längre tids skiftarbete med vakna nätter krävs mer omfattande studier.

– Men jag blev förvånad över hur stora skillnader det var mellan grupperna efter en natt. Eftersom vi inte kommer att kunna ha ett samhälle utan skiftarbete där människor behöver vara vakna vissa nätter så behöver vi lära oss hur vi kan underlätta för dem och minska riskerna för att hjärnan påverkas negativt. Speciellt gäller det dessa riskgrupper, säger hon.

Varför kvinnor uppvisar högre stressnivåer efter en vaken natt kan forskarna inte svara på genom den här studien. När det gäller fetma är det sedan tidigare känt att det kopplats till snabbare hjärnåldrande. Man vet också att personer med fetma oftare uppvisar andra tillstånd som skulle kunna göra hjärnan mer känslig för sömnbrist, som till exempel låggradig inflammation.

Skiftarbete påverkar kroppen

Att arbeta skift innebär att man arbetar olika tider på dygnet, exempelvis sena kvällar eller nattetid.

De vanligaste problemen med skiftarbete är sömnbrist, störd sömn och trötthet.

På grund av allvarlig trötthet påverkas uppmärksamheten och risken för olyckor och arbetsskador ökar vid skiftarbete.

 

Källa: ”Skiftarbete, hälsa och säkerhet”, Stressforskningsinstitutet, Stockholms Universitet

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev