onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Läkare och Karolinska polisanmäler varandra

Publicerad: 24 januari 2019, 10:18

Foto: Bildfokus

Två läkare som krävs på 6,2 miljoner kronor av Stockholms landsting efter ett havererat forskningsprojekt har polisanmält Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetKarolinska universitetssjukhuset

Polisanmälan gäller vårdslös tillvitelse, uppger läkarnas advokat Thomas Bodström för TT. Institutet och sjukhuset har sedan tidigare polisanmält de båda läkarna för grov trolöshet mot huvudman.

Läkarna arbetade med ett forskningssamarbete där Karolinska fick 15 miljoner kronor för att utföra kliniska studier åt ett amerikanskt företag.

Avtalet tecknades 2016 och en av de två läkarna fick kontroll över hela forskningssumman. Under början av 2017 uppstod frågetecken kring projektet — läkarna hade inte rapporterat som de skulle. I juni samma år sjukskrev sig båda två.

Läkarna menar själva att de inte kan bli skadeståndsskyldiga och att sjukhusets cellodlingslabb inte haft tillräckligt med resurser för att genomföra tester. De förnekar att de gjort affärsresor under sina sjukskrivningar, vilket landstinget hävdar.

Advokat Thomas Bodström kallar i polisanmälan anklagelserna mot läkarna falska och sanningslösa. "Genom de uppgifter som KI och KS lämnat har man låtit målsägandena framstå som skyldiga till brott."

Stockholms tingsrätt har gett landstinget rätt att säkra tillgångar motsvarande 6,2 miljoner men läkarna har överklagat beslutet till Arbetsdomstolen.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev