måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Läkaren får kritik av sina chefer

Publicerad: 13 mars 2014, 15:55

NY VERSION. Läkaren som försökte stoppa partiledaren Jimmie Åkesson (SD) vid sjukhusbesöket i Umeå, ses inte med blida ögon av sina chefer.


Han har någon form av reprimand att vänta, uppger både Västerbottennytt och Läkartidningen.

Undis Englund, verksamhetschef och överläkare vid Geriatriskt centrum, Norrlands universitetssjukhus, säger att det är hon som är ansvarig för patientsäkerheten, inte läkaren som ställde sig i vägen. Hon ska ha sagt till denne att gå tillbaka till sitt arbete, vilket han inte gjorde.

Landstingsdirektör Anders Sylvan är också mycket kritisk till läkaren agerande. Han anser att läkaren gjorde sin arbetsplats till en politisk arena.

Andra kolleger till läkaren tycker att ledningen hanterat situationen illa.

­– Det finns ett regelverk mot politisk propaganda och vad händer då när partiledare för ett parti som i alla fall jag uppfattar som rasistiskt besöker sjukhuset? Jo, personalen hotas med avsked för att man protesterar mot propagandan. Det är extremt omdömeslöst av landstinget, säger Yngve Gustafson, professor och överläkare i geriatrik, chef för universitetsdelen av Geriatriskt centrum, som inte heller informerats om besöket, till Läkartidningen.

Läkaren ska senare ha fått en tillrättavisning. Verksamhetschefen Undis Englund säger till TT Nyhetsbyrån på fredagen att hon haft ett samtal med läkaren som handlade om vilket förhållningssätt man måste ha i samband med studiebesök.

– Vi tar inte politisk ställning, utan den politiska diskussionen får föras utanför huset, säger verksamhetschefen Undis Englund till TT.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev