Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Mammans problem gav flera nya uppslag

Publicerad: 26 februari 2016, 07:00

När hennes mamma inte hade fått duscha på fem veckor fick vårdvetenskapsprofessorn Inger K Holmström nog. Nu vill hon sjösätta flera olika studier som ska förbättra omsorgen om sjuka äldre.


Det började förra sommaren, när Inger K Holmströms mamma hamnade på sjukhus. Sängliggande och med inkontinensproblem fick hon ändå ingen hjälp med sin hygien.

– När jag påpekade det sa vårdpersonalen bara ”vad bra att du hjälper henne nu då”. Jag bad om att hon skulle få komma upp och ­duscha men de sa att det inte fanns någon möjlighet till det.

Och så fortsatte det efter att hon skrivits ut. Under en period åkte mamman som en skottspole mellan korttidsboenden, växelboenden och tillbaka till sjukhuset. Överallt blev hygienen lidande, menar Inger K Holmström. På ett boende hade ­duschandet just avklarats och det skulle dröja en vecka innan nästa tillfälle, till ett annat boende anlände mamman på helgen när det fanns för lite personal för att kunna erbjuda en dusch. Till slut hade det gått fem veckor utan att mamman hade duschat.

– Hon tyckte att hon luktade illa och sa att hon inte kände sig som en människa, säger Inger K Holmström.

En arg insändare och en hel del uppmärksamhet i lokala medier senare har läget förbättrats för mamman. Men alla gamla har inte anhöriga som kan eller orkar slåss för rätten till god vård, säger Inger K Holmström. Hon menar att problemen bottnar i ett systemfel som stavas bristande rutiner.

– Det här är grundläggande omvårdnad som all vårdpersonal borde känna till, men det finns inget överrapporteringssystem mellan kommun och landsting avseende omvårdnadsåtgärder. Det måste dokumenteras i journalen när en patient har duschat och informationen måste sedan lätt kunna överföras till en annan vårdgivare när patienten flyttar.

Men som professor i vårdvetenskap vid Mälardalens högskola har ­Inger K Holmström större möjligheter att påverka än många and­ra. Nu vill hon genom forskningen så frön till förändring. På längre sikt hoppas hon kunna göra jämförande studier och titta på hur de äldres hygien påverkar hälsan: Infektions­utbrott, smittspridning och allmänt välbefinnande. Inger K Holmström har också planer på en för­söks­studie med delade informationssystem. Men närmast till hands är förmodligen en kartläggning av kunskaps­nivån inom hygien­­området hos hem­tjänst­personal.

– Många som arbetar inom kommunens äldreomsorg har inte någon vårdutbildning och då förstår man kanske inte heller vikten av vissa hygienåtgärder. Det märks tydligt. När mamma får besök av hem­tjänsten ställer personalen ner sina tygryggsäckar direkt i hennes säng. Tänk om patienten de just besökte har haft magsjuka? Om man förstod hur smittor sprids skulle man hantera det här på ett annat sätt.

ANNA-CAJSA TORKELSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev