lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Medicinpriset till upptäckten av hepatit c-virus

Publicerad: 5 oktober 2020, 09:36

Harvey J. Alter, Michael Houghton och Charles M. Rice.

Foto: © Niklas Elmehed for Nobel Media

Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin uppmärksammar banbrytande forskning som gjort det möjligt att behandla hepatit c.

Ämnen i artikeln:

NobelprisetHepatitFolkhälsomyndigheten

Nobelpriset i fysiologi eller medicin tilldelas Harvey J. Alter, Michael Houghton and Charles M. Rice för deras upptäckt av virus som orsakar den kroniska leversjukdomen hepatit c.

Hepatit c, en form av gulsot, drabbar över 70 miljoner människor varje år och orsakar tusentals dödsfall.

”Årets Nobelpris belönar tre forskare som tagit ett avgörande steg i kampen mot blodöverförd hepatit, ett av våra största globala hälsoproblem. Sjukdomen orsakar kroniska leverskador och levercancer hos människor över hela världen”, skriver Nobelförsamlingen i ett pressmeddelande.

De kallar upptäckten banbrytande:

”Redan tidigare hade hepatit a- och b-virus upptäckts vilket var stora medicinska genombrott, men en stor andel fall av blodöverförd hepatit förblev oförklarade. Upptäckten av hepatit c-virus innebar att den kvarstående höga risken för blodsmitta kunde förklaras.”

”Nobelpristagarnas upptäckt av hepatit c-virus är en milstolpe i det pågående arbetet att bekämpa virussjukdomar”, skriver Nobelförsamlingen vidare.

De tre Nobelpristagarnas upptäckter ledde till utveckling av känsliga blodtester som har eliminerat risken att smittas av blodtransfusioner i stora delar av världen. Upptäckten var också ett startskott för en snabb utveckling av effektiva läkemedel mot hepatit c-virus.

Patrik Ernfors, ledamot i Nobelkommittén, får frågan om man kan dra några paralleller mellan upptäckten av hepatit c-viruset och dagens forskning på coronaviruset.

– Jag tycker det är ganska lätt att relatera till dagens situation, säger han.

Han förklarar att det först handlar om att upptäcka viruset och sedan forska vidare. Själva upptäckten är kritisk, och i dag har forskningsmetoder utvecklats drastiskt sedan 1980-talet, när hepatit c upptäcktes.

Thomas Perlmann, sekreterare i Nobelförsamlingen, har talat med två av pristagarna.

– Jag har fått tag på två av pristagarna. Jag väckte dem och de var väldigt överraskade. De satt verkligen inte vid telefonen eftersom jag ringde dem flera gånger tidigare och fick inget svar. De blev väldigt överraskade och mållösa.

Relaterat material

Dags för årets första Nobelpris

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev