Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Minnesstärkare ska ge KBT en extra skjuts

Publicerad: 15 mars 2012, 09:00

I dag kan patienter med tvångssyndrom få KBT-behandling via internet. Nu ska ­forskarna prova om behandlingen går att ­förbättra med medicin som hjälper minnet.


Lotta Fredholm

redaktionen@dagensmedicin.se


I februari kom ytterligare stöd för att kognitiv beteende terapibehandling, KBT, fungerar väl även via internet i en studie som publiceras i tidskriften Psychological Medicine.

– Drygt 60 procent av patienterna låg efter genomgången behandling på lägsta nivån vad gäller symtombörda och det är jämförbart med att ge KBT ”live”, säger Erik Andersson, psykolog och doktorand vid Karolinska institutet. Det är han som har utformat de moduler som patienter med tvångssyndrom arbetar med hemma vid sin egen dator.

Nu ska han och Christian Rück, forskare och psykiater vid mottagningen för tvångssyndrom, Psykiatri sydväst, ta reda på om effekten går att stärka ytterligare med hjälp av medicin. Det man vill använda är en substans kallad D-cykloserin, DCS, som visat sig hjälpa till att befästa ett minne, det som inom minnesforskningen kallas konsolidering. Effekten upptäcktes av en slump, då DCS ursprungligen nyttjades mot tuberkulos. Enkelt uttryckt är tanken att förstärka kontakten mellan vissa nervceller i hjärnan när patienten utför en handling som han eller hon tycker är obehaglig.

– Poängen är att man ska vila i den känslan och sedan ska hjärnan lära sig att det inte var så farligt. Detta är grunden för all KBT men frågan är om det går att få ännu bättre effekt med minnesstärkning, säger Erik Andersson.

Att komplettera KBT-behandling med sådana läkemedel har provats förut, men i tidigare studier har man framför allt inriktat sig på att visa att kortare behandling än den gängse ger bra effekt. Exempelvis fick höjdrädda personer i en virtuell miljö åka hiss upp i en hög byggnad och sedan gå ut på en smal, virtuell spång. När de fick läkemedlet räckte det med två pass för att rädslan skulle gå att bemästra även i den verkliga världen.

I den nya studien är dock syftet ett annat.

– Vi är inte intresserade av att behandlingen ska ge effekt snabbt – att behandlingen tar tre veckor kortare tid kanske inte är det mest väsentliga om man har haft tvångssyndrom i 17 år. Vi vill se om behandlingen kan ge kraftigare effekt, säger ­Christian Rück.

Enligt honom är det en viktig kunskap, då inte alla som har tvångssyndrom får hjälp av KBT. I den kommande studien deltar 128 patienter. De får först göra ett läkarbesök för att se att det verkligen är tvångssyndrom de lider av. Graden av problem ­skattas med hjälp av ett frågeverktyg och när personen går hem får hon med sig en burk med fem ­piller, antingen verksamt medel eller placebo.

Upplägget är att patienten arbetar sig igenom en serie moduler vid datorn, sammanlagt tolv stycken. Först handlar dessa om utbildning om KBT och tvångssyndrom. När psykologen tycker att patienten är redo är det dags för exponeringsfasen, då man utsätter sig för det man tycker är obehagligt. Den som har problem med smuts kan exempelvis ha som övning att gå till badrummet och ta på toalettsitsens undersida. Man får då inte utöva sin tvättritual utan ska uthärda situationen. Inför övningen är det dags att ta sitt piller och i burkens lock finns en timer som visar när den har öppnats.

Efter fem exponeringstillfällen som förstärks med läkemedel avslutas terapin. Därefter mäter man igen med hjälp av skattningsskalan hur patienten upplever sin situation.

– Om det går att förbättra KBT-behandling via internet är enormt mycket vunnet. Det är många som inte har chans till bra KBT där de bor och detta är ett sätt att nå ut till fler, säger Christian Rück.

Studien är godkänd av etikprövningsnämnden och Läkemedelsverkets prövning pågår.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev