Forskning
Motion ett lovande recept mot ångest
Publicerad: 9 december 2021, 05:00
Studien beskrivs som en av de största på området av försteförfattaren Malin Henriksson, forskare och specialistläkare i allmänmedicin. Foto: GettyImages/ Johan Wingborg
Både måttlig och intensiv träning lindrar ångestsyndrom på kort sikt. Det visar en randomiserad studie inom svensk primärvård.
– Förbättringen som ses är kliniskt betydelsefull. Därför borde regelbunden träning ingå i behandlingen av dessa patienter, säger Malin Henriksson som är specialistläkare i allmänmedicin och doktorand vid Göteborgs universitet.
Hon är även försteförfattare till den randomiserade studien som publicerats i tidskriften Journal of Affective Disorders.
Läs även: Internet-KBT bra för deprimerade
Tidigare forskning talar för att fysisk aktivitet kan minska risken för bland annat depression, vilket Dagens Medicin rapporterat om. Nu ville svenska forskare undersöka om konceptet även fungerar mot ångest och den aktuella studien är en av de största inom fältet, enligt forskarna själva.
Här ingick 223 patienter med ångestsyndrom, varav ungefär hälften hade levt med ångest i minst tio år. De kom från sex vårdcentraler i Göteborg och i norra Halland.
Patienterna lottades till tre olika grupper. I den ena fick deltagarna endast råd om fysisk aktivitet och de utgjorde en kontrollgrupp. Patienterna i de andra två grupperna tränade antingen måttligt eller mer intensivt utifrån ett tolv veckor långt träningsprogram som leddes av en fysioterapeut.
Sannolikheten för att symtomen på ångest skulle ha förbättrats var flera gånger högre bland dem som tränat intensivt, jämfört med kontrollgruppen. Liknande förbättringar sågs även inom gruppen med måttlig träning.
– Majoriteten av deltagarna hade medelsvår eller svår ångest vid studiens start. Men efter tolv veckor var symtomen i stället lindriga i bägge träningsgrupper och det är en stor förbättring, säger Malin Henriksson och fortsätter:
– Att motionera lite lagom räcker alltså för att bli bättre i sin ångest. Det är positivt eftersom jag lättare kan motivera mina patienter till fysisk aktivitet om kraven inte är skyhöga.
Nuvarande standardvård vid ångestsyndrom är kognitiv beteendeterapi, KBT, samt läkemedelsbehandling.
– Men väntetiden till KBT är ofta lång, ibland flera månader. Läkemedel fungerar för vissa med ångest fast biverkningar är vanliga. Så vi behöver fler behandlingsalternativ för patientgruppen, säger Malin Henriksson.
Deltagarna skattade själva hur svår ångest de hade via ett formulär. Självskattningen är en svaghet med resultaten, enligt forskarna som påpekar att patienterna kan ha underskattat eller överskattat symtomens svårighetsgrad.
Just nu arbetar forskargruppen med att analysera data från en ettårsuppföljning av studiedeltagarna. Resultaten förväntas komma i början av nästa år.
Snittåldern i studien låg på 39 år, och 70 procent av deltagarna var kvinnor. Skalan som användes för att skatta symtomen på ångest kallas BAI, Beck Anxiety Inventory.
Läs mer i abstract:
Pulshöjning tre gånger i veckan
De två träningsgrupperna hade 60 minuter långa motionspass tre gånger i veckan. Passen innehöll både konditionsträning och styrketräning.
Måttlig träning innebar att personens puls skulle ligga runt 60 procent av maxpulsen. Vid intensivare träning skulle de i stället komma upp i 75 procent av maxpulsen.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning