måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Muterad gen ökade risk för barnfetma

Publicerad: 15 augusti 2013, 13:23

När forskare undersökte en viss gen hos barn kunde de konstatera att alla barn med förändringar i genen led av svår fetma.


Forskare från USA, Sverige, Danmark, Japan och Storbritannien har i djurstudier konstaterat att skillnader i genen Mrap2 påverkade vikten.

Forskarna undersökte sedan 1 000 barn och ungdomar mellan 3 och 16 år och identifierade fyra sorters mutationer på genen. Det visade sig att samtliga barn som bar på muterade anlag av genen led av svår och tidig fetma. Det var dock mindre än en procent av barnen i studien som bar på någon av mutationerna.

– Analyserna av barnens gener bekräftade resultaten från djurstudierna. Vissa barn hade flera variationer på Mrap2-genen. Ett barn saknade den helt och hållet, säger Martin Ridderstråle, adjungerad professor, Lunds universitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Han tillägger att det behövs resultat från större undersökningar.

– Känner vi till mekanismerna kan det bana väg för nya sätt att behandla barnfetma.

Läs abstract:

Masato Asa med flera. Loss of Function of the Melanocortin 2 Receptor Accessory Protein 2 Is Associated with Mammalian Obesity. Science. 341 (6143): 275-278

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev