lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Myndighet ska föra statistik över kliniska studier

Publicerad: 4 januari 2023, 12:29

Den första statistiken över den breda flora av klinisk forskning ska presenteras i maj 2024.

Foto: Getty Images

Regeringen har gett Etikprövningsmyndigheten i uppdrag att påbörja utvecklingen av att föra statistik över klinisk forskning.

Ämnen i artikeln:

EtikLifMats PerssonRegeringenToppnyheter

DM


Uppdraget innebär att myndigheten får möjlighet att sammanställa och på nationell nivå presentera vilken klinisk forskning och vilka kliniska studier som planeras i Sverige, skriver regeringen på sin webbplats.

”Det här kan på sikt bidra till en nationell överblick över klinisk forskning i Sverige och att parallella studier om samma sak undviks. Det är värdefullt att i realtid och utifrån ett patientperspektiv få kännedom om vilka kliniska studier som planeras”, säger utbildningsminister Mats Persson (L) i ett pressmeddelande. 

Etikprövningsmyndigheten fick 2022 i uppdrag att undersöka möjligheterna att föra och presentera statistik över kliniska studier i Sverige. Nu avsätter regeringen 2 miljoner kronor för att påbörja utvecklingen. 

Med kliniska studier avses både kommersiella och icke-kommersiella studier samt såväl interventionsstudier som icke-interventionsstudier. Under 2023 kommer arbetet bedrivas i form av ett utvecklingsprojekt för att sedan övergå i löpande arbete med att föra och presentera statistik. Uppdraget ska årligen redovisas senast den 15 maj till utbildningsdepartementet, med början 2024.

Läs också: Första läkemedelsstudien på medvetslösa får klartecken 

Läkemedelsindustriföreningen, Lif, välkomnar uppdraget och skriver i ett pressmeddelande att detta är något som länge har efterfrågats av läkemedelsbranschen.

Denna text publicerades först i Dagens Medicins systerpublikation Läkemedelsmarknaden.

Malin Jansson

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev