Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Nobels kemipris för upptäckt med relevans för läkemedelsforskning

Publicerad: 5 oktober 2022, 10:22

Hans Ellegren (mitten), Vetenskapsakademiens ständige sekreterare, tillkännager vinnarna av 2022 års Nobelpris i kemi under en presskonferens på Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm. Pristagarna är Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal och K. Barry Sharpless.

Foto: Christine Olsson/TT

Årets Nobelpris i kemi går till Carolyn R Bertozzi, Morten Meldal och K Barry Sharpless för en enkel form av kemi kallad klickkemi.

Ämnen i artikeln:

NobelprisetToppnyheter

T


Årets kemipris handlar om att kunna bygga alltmer komplicerade molekyler. Inom läkemedelsforskningen har det ofta handlat om att på konstgjord väg kunna återskapa naturliga molekyler som har läkande egenskaper, framhåller Vetenskapsakademien.

Men sådana molekylbyggen kan generellt vara tidskrävande och väldigt dyra att få fram.

”Årets kemipris handlar om att inte krångla till det så mycket och i stället utgå från det lätta och enkla. Även om man väljer en enkel väg kan man bygga avancerade och användbara molekyler”, säger Johan Åqvist, ordförande i Nobelkommittén för kemi i ett pressmeddelande.

En av dagens pristagare, K Barry Sharpless, tilldelas sitt andra Nobelpris i kemi. Han var den som satte bollen i rullning. Omkring år 2000 myntade han begreppet klickkemi. Det är en enkel och tillförlitlig form av kemi, där reaktionerna går snabbt och man undviker oönskade biprodukter.

Två av de tre pristagarna är verksamma i USA och en av dem är verksam i Danmark.

Läs också: Svenske biologen Svante Pääbo tilldelas årets Nobelpris i fysiologi eller medicin

Kort om pristagarna

Carolyn R. Bertozzi föddes 1966 i USA och tog sin doktorsexamen vid Berkeley-universitetet i Kalifornien 1993. Hon är verksam vid Stanford University.

K. Barry Sharpless föddes 1941 i Philadelphia i Pennsylvania, USA. Han blev doktor på Stanford University i Kalifornien 1968 och är professor i kemi vid Scripps Research Institute, La Jolla, Kalifornien.

Morten Meldal är född i Danmark 1954. Han tog sin doktorsexamen på Danmarks tekniska universitet i Lyngby 1986, och är professor i kemi vid Danmarks universitet i Köpenhamn.

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev