Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Forskning

Ny astmamedicin verkar ultralänge

Publicerad: 4 April 2008, 11:59

Inom några år kan det finnas långverkande betaagonister med dosering en gång om dagen, i stället för som i dag, två gånger om dagen.


Med långverkande beta 2-agonister som används vid inhalationsbehandling av både astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, uppnås en luftrörs­vidgande effekt under hela dygnet.
Men för att slippa ta läkemedlen två gånger per dygn utvecklar läkemedelsindustrin nu ultralångverkande beta­agonister som patienten bara behöver ta en gång om dagen. Tanken är att göra det enklare för patienten att ta sin medicin.

– Följsamheten är en av de största utmaningarna i behandlingen av astma och KOL. Förhoppningsvis kan följsamheten bli bättre om patienten bara behöver ta sin medicin en gång om dagen, säger Jan Lötvall, professor och överläkare vid område lungmedicin och allergologi, Sahlgrenska universitetssjukhuset/Sahlgrenska i Göteborg.
Han har deltagit i kliniska utvecklingsprogram för flera av de nya läkemedlen.

Längst i utvecklingen har Novartis kommit med inda­caterol där fas 3-studier pågår för behandling av KOL. En ansökan om godkännande för indikationen planeras under 2008 och senare även för astma.
Glaxo Smith­kline har för närvarande också en ultralångverkande betaagonist i fas 3, som heter 642444.
Användningen av långverkande betaagonister vid astma har dock delvis varit ifrågasatt sedan den stora astmastudien Smart avbröts i förtid 2003 på grund av flera dödsfall. Faran med långverkande betaagonister har dock tonats ner.
– Kombineras långverkande luftrörsvidgare med en inhalationssteroid har man inte sett några säkerhetsproblem liknande de i Smart-studien, säger Jan Lötvall.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev