Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Nytt graderingssystem kvantifierar hälsorisker

Publicerad: 14 oktober 2022, 04:00

Rökning och konsumtion av rött kött är två av de riskfaktorer som forskarna nu tittat närmare på.

Foto: Getty Images

En internationell forskargrupp har tagit fram ett nytt system som med stjärnor graderar evidensstyrkan för exponering av möjliga riskfaktorer och olika hälsoutfall. Kopplingen mellan konsumtion av rött kött och olika sjukdomar får till exempel i bästa fall en svag evidensstyrka.

Ämnen i artikeln:

LungcancerHögt blodtryckHjärtinfarktLeukemiMedicinska nyheterToppnyheterToppnyheter AllmänmedicinToppnyheter Hjärta-kärl

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Systemet som går under beteckningen ”Burden of proof” presenteras i fyra artiklar i tidskriften Nature Medicine. 

Vill du läsa mer?

Starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till allt digitalt innehåll
Nyhetstidningen direkt i brevlådan, 34 nr per år
Överblick, fördjupning och snabb uppdatering om svensk hälso- och sjukvård

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 2 795 kr ex. moms (ord. pris 3 495 kr ex. moms) får du tillgång till allt vårt digitala material och vårt magasin. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har under den perioden möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev