Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Okunskap kan göra värdebaserad vård urvattnad

Publicerad: 19 maj 2015, 12:53

Värdebaserad vård införs just nu på många av landets sjukhus. Men inte ens de som forskar på managementteorin förstår den helt, enligt en ny svensk studie publicerad i BMJ Quality and Safety.

Ämnen i artikeln:

Värdebaserad vårdNya Karolinska Solna, NKS

– Det nya med värdebaserad vård är att det är utfallet för patienten som står i centrum, säger läkaren och doktoranden Jens Jacob Fredriksson vid Karolinska institutet i Stockholm, en av forskarna i studien.

Värdebaserad vård är det senaste i en rad av managementprogram som är tänkt att förbättra och mäta resultaten i vården. Några tidigare exempel är Lean, Six Sigma och Total Quality Management. På nya Karolinska i Solna är värdebaserad vård tänkt att vara en grundpelare i styrningen av vården, och programmet införs just nu på många sjukhus runt om i Sverige.

Den nya studien visar att över en fjärdedel av dem som forskar inom området värdebaserad vård, inte har tillräcklig förståelse för managementprogrammet. Forskarna bakom studien drar därför slutsatsen att det också finns en risk att de landsting som inför värdebaserad vård också har för dålig kunskap.

– Det är svårt att få med sig personalen i ett nytt arbetssätt, om man själv inte har tillräcklig kunskap om det, säger Jens Jacob Fredriksson.

Enligt Jens Jacob Fredriksson är risken då att värdebaserad vård inte utnyttjas fullt ut och därför inte leder till de förbättringar och besparingar man tänkt sig. Detta i sin tur kan leda till att landstingen inom relativt kort tid överger konceptet, för att i stället anamma någon annan managementteori. Denna cykel kallas i forskningen för pseudoinnovation.

– Ju fler sådana här misslyckanden som görs desto mer skeptisk blir personalen till nya ekonomiska managementteorier och de blir än mindre villiga att lägga ner tid på att lära sig nya teorier och arbetssätt, vilket ökar risken för nya misslyckanden. Vi uppmanar därför till större reflektion inom vårdledningen innan och under tiden man inför nya managementprocesser, säger Jens Jacob Fredriksson.

Här kan du läsa abstract till studien:

Jens Jacob Fredriksson, David Ebbevi och Carl Savage. Pseudo-understanding: an analysisof the dilution of value in healthcare. BMJ Quality & Safety. Publicerad online 14 maj 2015. DOI: 10.1136/bmjqs-2014-003803.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev