fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Ottersen slipper fatta beslut om Dahlman-Wright

Publicerad: 20 december 2019, 14:15

Ole Petter Ottersen, Karin Dahlman-Wright Foto: Erik Cronberg, Pax Engström Nyström

Karolinska institutets rektor Ole Petter Ottersen behöver inte längre fatta beslut i oredlighetsutredningen mot sin tidigare nära kollega, den förra prorektorn Karin Dahlman-Wright. Utredningen har inte hunnit i mål och läggs nu över på en ny myndighet.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetKarin Dahlman-WrightNpof

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Detta framgår av ett internt mejl på Karolinska institutet, KI, som skickats av juristen Helena Scarabin och som Dagens Medicin tagit del av. I mejlet står att ärendet inte har beretts färdigt och att KI därför inte kommer att hinna fatta beslut innan årsskiftet.

Enligt övergångsbestämmelser till en ny lag som träder i kraft den 1 januari 2020 ska den nya Nämnden för prövning av oredlighet i forskning överta alla pågående ärenden från forskningshuvudmännen. Det innebär att handlingarna i utredningen kring Karin Dahlman-Wright kommer att lämnas över till den nya myndigheten efter årsskiftet, skriver Helena Scarabin i mejlet.

Dagens Medicin har via mejl ställt frågan till henne om KI har förhalat processen för att bespara sin rektor ett svårt beslut. Svaret från Helena Scarabin blir:

”Ärendet har, i enlighet med 9 § förvaltningslagen (2017:900) handlagts så enkelt, snabbt och kostnadseffektivt som möjligt utan att rättssäkerheten eftersatts.”

Det var förra sommaren som Karolinska institutet initierade en utredning mot Karin Dahlman-Wright efter att det framkommit misstankar om bildmanipulationer i flera forskningsarbeten där hon var huvudförfattare. Utredningen lades ut på Göteborgs universitet. Enligt ett yttrande som kom därifrån i september var Dahlman-Wright skyldig till oredlighet, liksom en annan namnkunnig KI-forskare. Hon valde strax därpå att avgå från sin post som prorektor. Det slutgiltiga beslutet i frågan har fram tills nu legat hos KI:s rektor.

Karin Dahlman-Wright har hela tiden hävdat sin oskuld till oredlighet i forskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev