fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

”Primärvårdsregister skulle underlätta kliniska prövningar”

Publicerad: 6 juli 2022, 11:31

Anders Black, Lif, Björn Eriksson, generaldirektör Läkemedelsverket, Christer Jansson, överläkare och professor astma och allergi, Malin Nilsson Högrell (L), Pia Steensland (KD), Lina Nordquist (L) diskuterade kliniska läkemedelsprövningar. Foto: Linda Berglund

ALMEDALEN: Det måste bli attraktivt att göra kliniska prövningar i vården. Ett primärvårdsregister skulle underlätta, enligt Christer Jansson, överläkare och professor inom astma och allergi.

Ämnen i artikeln:

Almedalen Juli 2022LifBjörn ErikssonAnders BlanckUppsala universitetLäkemedelPrimärvård

LB


Den 31 januari började en EU-gemensam förordning (CTR) gälla för kliniska prövningar av läkemedel för människor. En ansökan skickas till en EU-gemensam portal, i stället för som i dag till flera olika instanser. 

Det välkomnas av läkmedelsbranschen.

– Det vi känner de senaste åren är att vi har tappat i klinisk forskning. Det är bra att det här regelverket kommer på plats, det kommer att underlätta och det skärper tidsgränserna både för för myndigheter och företagen, säger Anders Blanck, vd för Lif, vid Uppsala universitets seminarium om kliniska läkemedelsprövningar i vården.

Läs mer: Vaccinsamordnaren vill se lagändringar för kliniska prövningar 

Men panelen är ening om att det krävs mer än ett enklare ansökningsförfarande för att det ska bli fler kliniska prövningar i hälso- och sjukvården. Finansiering och tillgången till hälsodata är två aspekter, liksom register. Stora patientgrupper finns inte heller i första hand i slutenvården.

– Mina patienter finns i primärvården och där är möjligheten att genomföra kliniska prövningar ännu sämre, säger Christer Jansson, överläkare och professor inom astma och allergi på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Han vill ha ett primärvårdsregister, liknande det som finns i Storbritannien. 

– Då skulle vi kunna göra andra typer av studier, rena registerstudier. Nu får vi gå igenom jättemycket journaler. Det går att göra, men ett uppbyggt register kring primärvården skulle förenkla jättemycket, säger han till Dagens Medicin efter seminariet.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev