Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Progesteron kan skydda mot tidig födsel

Publicerad: 2 augusti 2007, 11:35

Progesteron kan skydda kvinnor med kort livmoderhals från att föda för tidigt, enligt en ny studie. Samtidigt visar en annan undersökning att injektioner med ett progesteronpreparat inte minskade risken för kvinnor som väntade tvillingar att föda för tidigt.


Det är känt att kvinnor som har fött barn för tidigt kan skyddas från att göra det igen om de behandlas med progesteron. Nu har forskare från King s College Hospital i London, Storbritannien, studerat om progesteron kan ha samma effekt hos kvinnor som har kort livmoderhals, cervix, vilket är en riskfaktor för att föda för tidigt.

Längden på cervix mättes med vaginalt ultraljud hos 24 620 gravida kvinnor. Mätningen skedde ungefär mitt i graviditeten. Hos 413 kvinnor var cervix 15 mm eller kortare. 250 av dessa kvinnor randomiserades till att få placebo eller behandling med progesteron vaginalt, 200 milligram varje natt. Behandlingen pågick från graviditetsvecka 24 till 34.

Forskarnas främsta syfte var att undersöka förekomsten av spontana förlossningar före vecka 34.

Studien visar att detta skedde mer sällan i gruppen som fick progesteron, hos 19,2 procent jämfört med 34,4 procent i placebogruppen. I gruppen som fick progesteron var sjukligheten bland de nyfödda också något lägre, men den skillnaden var inte statistiskt säkerställd. Forskarnas slutsats blir att progesteron minskar risken för förtidig födsel.

I den andra studien, utförd vid 14 amerikanska kliniker, ingick 661 kvinnor som väntade tvillingar. De randomiserades till injektioner med ett progesteronpreparat (17 alfa-hydroxiprogesteronkaproat) eller placebo. Men studieresultaten visar att behandlingen inte minskade risken för att barnen skulle dö eller födas före 35 graviditetsveckor.    New England Journal of Medicine 2007; 357: 454-461 New England Journal of Medicine 2007; 357: 462-469

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev