söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Samma överlevnad oavsett blodgivarens kön

Publicerad: 14 april 2023, 06:44

Patienterna lottades till att få en manlig eller kvinnlig donator via blodgivarbank. Patienterna, som alla fick röda blodkroppar, följdes sedan under i snitt elva månader efter transfusionen för att se hur många som överlevt.

Foto: Marcus Ericsson/TT

För den som behöver ta emot blod via blodtransfusion spelar det ingen roll om givaren är kvinna eller man när det gäller överlevnad hos patienterna, enligt en ny studie.

Ämnen i artikeln:

New England Journal of Medicine

TT


Tidigare forskning har gett tvetydiga svar på om det har betydelse om det är en man eller kvinna som donerat blod som används vid transfusion. Viss forskning har till exempel pekat mot att det skulle ge sämre resultat om givaren var av motsatt kön eller om blodet kom från en kvinna som tidigare varit gravid.

Frågan har förbryllat forskare eftersom det inte finns någon biologisk förklaring till att skulle vara någon skillnad.

Men nu tycks en kanadensisk studie ha rett ut frågan. Donatorns kön påverkar inte överlevnaden hos mottagaren, enligt studien som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.

I studien ingick omkring 8 700 patienter med snittålder på 68 år som behövde blodtransfusion. De flesta patienterna, 80 procent var inneliggande på sjukhus när de fick transfusionen och 42 procent av dessa fick den i samband med en operation. En stor andel av patienterna hade någon form av cancer.

Läs också: Socialstyrelsen ska utreda Nat-screening av blod

De lottades till att få en manlig eller kvinnlig donator via blodgivarbank. Patienterna, som alla fick röda blodkroppar, följdes sedan under i snitt elva månader efter transfusionen för att se hur många som överlevt. I snitt överlevde 58 procent av dem som fått blod från en kvinna efter två år och 56 procent av dem som fått från en man. Forskarna specificerade inte dödsorsakerna.

Forskarna jämförde också bland annat hur länge patienterna låg på sjukhus efter transfusionen, om de behövde intensivvård och förekomst av multiresistenta bakterier eller hjärtinfarkt. Inte heller inom dessa områden såg de några signifikanta skillnader.

Petra Hedbom/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev