Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Sjukvårdens IT-pris 2007

Publicerad: 9 november 2007, 10:52


IT-priset firar tio år med gala och höjd prissumma

Nu har nomineringstiden gått ut för Sjukvårdens IT-pris 2007. Den 5 december är det stor jubileumsfinal på Berns salonger i Stockholm. Finalen hålls i anslutning till Dagens Medicins och Computer Swedens seminarium - IT i sjukvårdens tjänst. Prenumeranter på Dagens Medicin får gå kostnadsfritt.

Anmäl dig här till seminariet IT i sjukvårdens tjänst och till finalen

Nu återstår för juryn att avgöra vilka tre bidrag som ska gå till final i Sjukvårdens IT-pris. Tävlingen lockar i år med en rekordstor prissumma på 100 000 kronor, varav 75 000 kronor går till förstapristagaren. Andrapristagaren belönas med 15 000 kronor och tredjepristagaren med 10 000 kronor. Prissumman har höjts av två skäl; dels för att markera att tävlingen firar 10-årsjubileum, dels för att öka uppmärksamheten och engagemanget.

– Vi har i flera år diskuterat hur vi ska kunna utvidga tävlingen ytterligare. Genom att höja prissumman rejält på det här sättet, hoppas vi att ännu fler vill delta, säger juryordförande Lars Gatenbeck.

I år är ett 50-tal bidrag nominerade.

– Syftet med Sjukvårdens IT-pris är att det ska fungera som en positiv kraft, och stimulera utvecklingen av IT i sjukvården, säger juryns ordförande Lars Gatenbeck.

Alla IT-stöd – stora som små - inom svensk vård och omsorg kan delta i tävlingen. Det enda som krävs är att IT-stödet är i drift. De projekt som fortfarande befinner sig på idé- eller utvecklingsstadiet kan däremot tävla om ett särskilt hederspris; Årets idé.

I sin granskning av bidragen tittar juryn särskilt på klinisk nytta, innovationsnivå, kostnadseffektivitet, teknikhöjd, användbarhet/funktionalitet och framtida potential. Det IT-stöd som vill vara med i slutstriden bör därför ligga bra till på dessa områden.

Årets upplaga av Sjukvårdens IT-pris arrangeras i samarbete med tidningen Computer Sweden. Partners är Capio, Carelink, KK-stiftelsen, Microsoft, HP Innovation, Telenor, Vinnova och Vårdalstiftelsen.

Barbro Falk

Vinnaren utses av en oberoende jury

Sjukvårdens IT-pris 2007 arrangeras av Dagens Medicin i samarbete med Computer Sweden. Partners är Capio, Carelink, KK-stiftelsen, Microsoft, HP, Telenor, Vinnova och Vårdalstiftelsen.
Samtliga tävlingsbidrag bedöms av en oberoende jury med sex leda­möter som utser finalister och vinnare.

I juryn för priset ingår:
¤ Lars Gatenbeck, ordförande, läkare och vd för GZ Group i Stockholm.
¤ Per Carlbring, docent, psykolog och forskare vid Linköpings universitet.
¤ Ewa-Stina Johansson, system­ansvarig inom primärvården i Landstinget Blekinge.
¤ Agnetha Karlberg, utredare/projektledare i Norrbottens läns landsting.
¤ Rolf Nikula, sjuksköterska och konsult i hälso- och sjukvårds­informatik.
¤Peter Stenhotten, tidigare verksamhetsanalytiker på Systeam, nu allmänläkare i Västerbottens läns landsting.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News