Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Smärtstillande medel ökar risk för hjärtsvikt

Publicerad: 22 maj 2006, 07:36

Vanliga smärtstillare, så kallade NSAID, ökar risken för sjukhusvård på grund av hjärtsvikt, visar en studie av spanska forskare.


Det är forskare vid spanska Centro Español de Investigación Farmacoepidemiológica i Madrid som gjort undersökningen. Den är baserad på uppgifter från en brittisk databas, General Practice Research Database, med statistik om miljontals personer som behandlats av allmänläkare i Storbritannien.

I den aktuella studien jämfördes 1396 personer som tagits emot på sjukhus för första gången för icke-dödlig hjärtsvikt med 5000 slumpmässigt utvalda kontroller.

Studien visar att den huvudsakliga riskfaktorn för att tas emot på sjukhus med hjärtsvikt var en tidigare diagnos av sjukdomen. Andra riskfaktorer var fetma och rökning.

Men forskarna fann också att de personer som tog smärtstillande NSAID-preparat, till exempel ibuprofen, löpte en liten, men signifikant, ökad risk att drabbas av hjärtsvikt. Om personen ifråga redan hade en konstaterad hjärtsvikt och åt NSAID var risken för att tas in på sjukhus för hjärtsvikt större, med en relativ riskökning på 8,6 procent.

Den vanligaste anledningen till att personerna som ingick i undersökningen tog NSAID-preparat var att de hade artros.

Studien publiceras online i tidskriften Heart.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev