torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

SNS-rapport: Forskningsfinansieringen styrs allt mer politiskt

Publicerad: 30 maj 2023, 12:38

Foto: Henrik Montgomery/TT

Forskningen kan missgynnas av ökade krav från myndigheter och forskningsråd, skriver nationalekonomen Roger Svensson i en ny rapport från föreningen SNS.


Malin Pääjärvi

malin.paajarvi@dagensmedicin.se


Det har blivit allt vanligare att statliga medel till forskning fördelas via forskningsråd och myndigheter. Samtidigt har de särskilda villkoren för att ge forskningsmedel ökat, och möjligheten att komma med egna forskningsförslag utifrån villkoren minskat.

Dessa trender kan påverka forskningen negativt skriver Roger Svensson i rapporten ”Konkurrens och styrning i den statliga forskningsfinansieringen”.

”Riktade utlysningar begränsar konkurrensen och kan göra forskningen mer likformig om forskarna tar för stora hänsyn till utlysningsvillkoren. Ett viktigt vetenskapligt argument för anslag via forskningsråd har dessutom varit att det ökar flexibiliteten i systemet. Men i de senaste forskningspropositionerna finns inga sådana resonemang om effektivitet. I stället tycks politikerna ha velat styra lärosätenas forskning”, säger Roger Svensson i ett pressmeddelande från SNS, Studieförbundet näringsliv och samhälle.

Han tror att utvecklingen bland annat beror på hur forskningspropositionerna tas fram där myndigheter, som själva är mottagare av finansiering från forskningsbudgeten, ofta får i uppdrag att ge förslag på riktlinjer. Roger Svensson efterlyser nya rutiner med bland annat fler oberoende experter.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev