Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Spatelomaten blev rena innovationen

Publicerad: 13 december 2012, 11:29

Payam Khalili är specialistläkare i internmedicin i Karlstad, blivande hjärtspecialist, och innovatör. Han ansåg att hanteringen av spatlar, en av sjukvårdens mest använda hjälpmedel, var ohygienisk.


Ämnen i artikeln:

Multiresistens

– De brukar förvaras i en mugg på bordet, som ofta tippar omkull. Det gör att man kontaminerar andra spatlar, säger Payam Khalili och fortsätter:

– För mig är det viktigt att försöka bidra till att minska spridningen av multiresistenta bakterier och virus.

Enligt Socialstyrelsen beräknas kostnaden för sjukvårdsrelaterade infektioner till cirka 4 miljarder kronor per år.

På landstingets intranät hittade Payam Khalili information om Innovationsslussen Vivan. Den drivs av Landstinget i Värmland och Almi Företagspartner, och stödjer anställda inom sjukvården att arbeta med innovationer. Payam Khalili tog kontakt med dem, visade en enkel skiss och hans idé godkändes av prioriteringsrådet. Han tilldelades en projektbudget för att kunna köpa in tjänster och kompetens. Därefter tog en ingenjör fram ritningar och utvecklade den första prototypen. Processen tog ett år. Payam Khalili fick även hjälp med att mönsterskydda sin idé.

– Det var väldigt värdefullt att någon trodde på idén. Om jag inte hade fått deras hjälp, hade jag troligen inte utvecklat produkten vidare, säger han.

Payam Khalili deltog i testningen av den första prototypen, tillverkad av plast. Testet gjordes på en vårdcentral och en infektionsklinik. Men en produkt i plast skulle innebära höga investeringskostnader, eftersom man måste ta fram ett verktyg för att kunna producera den. Han fick tips om ett lokalt företag som arbetar med rostfria produkter. De har nu startat ett gemensamt företag som tillverkar spatelomaten och har även patentsökt produkten.

Spatelomaten har anpassats för att klara alla slags spatlar.

– Den är vägghängd och matar ut en spatel i taget. Det gör att man inte vidrör mer än en åt gången. Man fyller den med 60–70 spatlar, förklarar Payam Khalili.

Ann-Mari Gustavsson är hygiensjuksköterska på Centralsjukhuset i Karlstad, och med i upphandlingsgruppen för sjukvårdsmaterial. Spatelomaten ingår nu i landstingets sortiment.

– Vi rekommenderar bland annat vårdcentraler att sätta upp den i arbetsrum. Spatelomaten höjer den hygieniska nivån och ger en betydligt bättre hantering av spatlar, säger hon.

Payam Khalili vill fortsätta vara läkare. Han ser rollen som innovatör som en hobby och vill ta fram fler produkter inom vårdhygien.

– Det finns många små problem i vardagen som ska lösas. Jag tror att enkla och lättförståeliga produkter kan göra stor nytta.

Ämnen i artikeln:

Multiresistens

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev