Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Specialister kan flyttas när VGR ställer om i den nära vården

Publicerad: 20 december 2017, 09:59

Marina Olsson.

Det är inte bara blivande specialister som ska tjänstgöra i den nära vården. Deras handledares tjänster kan också komma att flyttas, enligt Västra Götalandsregionen.

Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenSvenska läkaresällskapetLäkarförbundet

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Dagens Medicin rapporterade under tisdagen om att Svenska Läkaresällskapet riktar kritik mot det nya ST-upplägget i Västra Götalandsregionen. Från och med nästa år är det tänkt att blivande ortopeder, och även ST-läkare inom andra relevanta specialiteter, ska tjänstgöra två månader i den nära vården, exempelvis på vårdcentral. Svenska Läkaresällskapet ansåg att upplägget bottnade i primärvårdens resursbrist och att det bland annat riskerade kvaliteten i specialisttjänstgöringen för blivande ortopeder.

Helt fel, skriver Marina Olsson, personaldirektör i Västra Götalandsregionen i ett svar till föreningen. Det nya ST-upplägget grundas i ett beslut från regionfullmäktige om att ställa om vården inför framtiden och då behövs en ökad samverkan mellan bland annat sjukhusvård och primärvård. ”Då krävs det också att specialistutbildningen anpassas efter verksamhetens behov och nya krav i tiden”, skriver hon.

Enligt Marina Olsson innebär framtidens vård att de som i dag kallas för sjukhusspecialister även kommer att finnas i den nära vården för att patienterna ska få tillgång till de specialiteter som krävs.

”Det är inte en fråga om att säkerställa kompetensförsörjningen i primärvården, det handlar om ett förändrat synsätt på vad vård är.”

Finns det tankar om att flytta tjänster från sjukhusen till den nära vården för att säkerställa handledarkompetensen?

– Det kan vara en del, men jag vill inte föregå den process vi har för att hantera det här. Generellt så handlar utvecklingen av den nära vården om att ha fler specialiteter utanför de stora sjukhusen, säger Marina Olsson och lägger till att det är i linje med de förslag som lagts fram i Göran Stiernstedts utredning Effektiv vård.

Hur ser du på farhågan att specialisttjänstgöringen förlängs?

– Det kan vi inte säga något om i dag. Vi måste säkra att utbildningen kan genomföras och att det finns handledarkompetens.

Västra Götalandsregionen ska nu ta fram ett underlag för den nya inriktningen av den nära vården i dialog med verksamhetschefer och studierektorer i förvaltningarna, berörda sektorsråd, Läkarförbundet och Socialstyrelsen.

Relaterat material

Kritik mot att ST-ortopeder ska jobba på vårdcentral

”Tvingande sidotjänstgöring i primärvården är fel”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev