Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Stig Nyman kommer lämna politiken

Publicerad: 19 september 2013, 07:02

Stig Nyman (KD) ska sluta som landstingsråd efter 23 år i landstingsstyrelsen.


Kristdemokraterna i Stockholm meddelar i dag, torsdag, att Stig Nyman ska sluta efter valet 2014. Han har då varit landstingsråd i 19 år och suttit i landstingsstyrelsen i 23 år.

Omvandlingen av S:t Görans sjukhus till privat och arbetet med patientsäkerhetskommittén är något av det han minns bäst från sina år i landstingsstyrelsen.

– Jag drev frågan om patientsäkerhetskommittén under opposition, men vi nådde en bred politisk överenskommelse om att det är ett viktigt område, säger han.

Omgöringen av S:t Göran skedde 1999 efter att de borgerliga vunnit i Stockholm. Men det kom att bli kontroversiellt. Den socialdemokratiska regeringen införde genast en stopplag.

Enligt Stig Nyman fick omvandlingen mer betydelse för andra länder än för Sverige. Han berättar att man framför allt från Storbritannien var på många studiebesök när sjukhuset var nytt. I Sverige har det däremot inte blivit några fler akutsjukhus som drivs helt privat men är landstingsfinansierade, även om det i dag inte finns några lagliga hinder för det.

Stig Nyman införde Sveriges första vårdval 2006 och nu har landstinget i Stockholm vårdval på ett 20-tal områden.

Sedan två år tillbaka är han ordförande i landstingets utskott och beredning för forsknings- och utvecklingsfrågor och det sista året vill han lägga särskilt krut på forskningsområdet.

– Vi vill hitta nya former för samarbete mellan akademi och läkemedels- och medicinteknisk industri, säger han.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev