Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Studie: ”Covid-tår” beror inte på corona

Publicerad: 21 mars 2022, 08:07

Kalla tår har nu avfärdats som ett covid-symptom.

Foto: Dan Hansson/TT

Lilafärgade tår som trotts vara ett symtom på covid-19 kan i själva verket bero på att folk suttit still och blivit kalla under nedstängningarna.


Ämnen i artikeln:

Covid-19ToppnyheterI korthetMedicinska nyheter

I början av pandemin rapporterade media om ett överraskande nytt symtom på covid-19: Lila- eller blåfärgade svullna tår med utslag som liknar köldskador.

Tillståndet fick smeknamnet ”covid-tår” och fördes fram som ett möjligt tecken på infektion med coronaviruset.

Sådana utslag på tår och fingrar är även ett klassiskt tecken på köldknölar, skriver Nature som rapporterar om hur allt fler världen över sökte vård för tillståndet när pandemin drog igång.

Men en ny studie tyder på att det inte är coronaviruset som ligger bakom tillståndet. Amerikanska forskare undersökte 21 personer som utvecklat ”covid-tår” i början av pandemin och fann att 19 av dem inte hade några tecken i sitt immunsvar på att ha varit smittade av viruset.

Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften PNAS. Forskarna menar att deras studie inte tyder på att sars-cov-2, som orsakar covid-19, kan ge så kallade köldknölar, även om de inte kan utesluta det.

Även tidigare har forskare argumenterat för att något annat än viruset kan ligga bakom ”covid-tår”.

En teori är att folk spenderat mycket tid hemma under nedstängningarna ”utan att ha på sig skor och strumpor”, säger en av forskarna bakom studien, Jeff Gehlhausen vid Yale School of Medicine i USA, enligt Nature. Att bli kall om fötterna tros nämligen kunna bidra till köldknölar.

Hanna Odelfors/TT

Läs också: Förändringar i hjärnan hittades efter covid-19 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev