Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Studie med Coldzyme frias av oredlighetsnämnd

Publicerad: 11 april 2022, 15:12

Coldzyme är en medcinteknisk produkt som marknadsförs av företaget Enzymatica. Den studie som var anmäld till Npof betraktades länge av företaget som ”ventenskaplig bekräftelse” på att Coldzyme fungerar.

Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Den statliga Nämnden för prövning av oredlighet i forskning, Npof, friar två forskare som anmälts av Region Skåne för sin medverkan i en publicerad studie av förkylningssprejen Coldzyme.


Ämnen i artikeln:

NpofRegion SkåneColdzymeSkånes universitetssjukhusToppnyheter

I studien drogs slutsatsen att Coldzyme förkortar längden på förkylningar med 3,5 dagar jämfört med placebo. Men i Region Skånes anmälan anmärktes bland annat på att slutsatsen i den publicering som gjordes av studieresultaten år 2017 i en tidskrift inte stöds av resultaten, vilket Dagens Medicin tidigare hade visat i en granskning

Men Npof friar alltså de två forskarna. Enligt Npof framgår det om man läser artikeln i sin helhet hur försöken har genomförts och hur beräkningarna har gjorts. ”Det finns därmed ingen grund för misstankarna att det rör sig om förfalskning eller fabricering av data”, skriver Npof i sitt beslut. 

Läs också: Dålig beredskap på oredlighet i regionerna 

Enligt Jesper Pettersson, FoU-chef i Region Skåne och den som skrev anmälan till Npof, stämmer nämndens resonemang med regionens egen bedömning, nämligen att det framgick i artikeln hur forskarna hade ändrat på grupperna i analysen för att få fram de siffror som redovisas.

Han vidhåller dock att konklusionen i studien är felaktigt formulerad utifrån studiens primära frågeställning. 

”Men detta når enligt myndigheten inte de legala kraven för att betraktas som oredlighet i forskning”, skriver Jesper Petersson. 

Han uppges samtidigt att Region Skåne inte beslutat om man ska överklaga beslutet. 

I anmälan ingick också ett abstract gällande samma studie som presenterats på en vetenskaplig kongress 2014. I detta abstract finns samma slutsats som i den senare längre artikeln. 

Av mötesabstractet framgår dock inte alls att den slutsatsen nåtts genom att forskarna exkluderat några personer eller att resultatet är baserat på en så kallad exploratorisk analys som gjorts i efterhand. 

I sitt beslut berör inte Npof detta mötesabstract med några resonemang, vilket Jesper Petersson reagerat på. 

”Jag uppfattar att [abstractet] var en del av det material som vi skickat in för granskning. Jag har som sagt inte slutligt tagit ställning till om vi kommer att vilja ta upp någon del av ärendet igen gentemot myndigheten”, skriver han till Dagens Medicin.

Dagens Medicin har sökt företrädare för Npof samt även en av de nu friade forskarna. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev