Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Svenska patienter testar injektioner för att få starkare ben

Publicerad: 25 oktober 2006, 13:14

Ett vaccin mot benskörhet är det senaste inom läkemedelsbehandling av osteoporos. Inom några år kan antikroppen denosumab finnas på marknaden.


De målsökande behandlingarna når allt fler av medicinens områden. Efter pricksäkra cancerterapier och specialiserade antireumatiska preparat är det nu osteoporosens tur. En ny så kallad human monoklonal antikropp är under utveckling.

Preparatet, som har utveckalts av läkemedelsföretaget Amgen och getts namnet denosumab, riktar särskilt in sig på en specifik signalväg, Rankl, som styr aktiviteten hos de särskilda bennedbrytande celler som finns i skelettet, osteoklasterna.

Injektioner med antikropparna gör att osteoklasternas verksamhet avtar. De celler med motsatt verkan, osteoblasterna, som bygger upp benet, får då ett övertag.

Enligt de studier som hittills har publicerats blir leder behandlingen till en tätare benvävnad. Det ska enligt forskarna minska risken för frakturer som orsakas av osteoporos.

Ove Törring, specialist i endokrinologi och överläkare på Södersjukhuset i Stockholm, deltar i en stor internationell multicenterstudie som ska utreda om det finns vetenskapligt belägg för denna förhoppning. Inom tre år beräknas studien vara klar.

– Med tanke på de resultat som har redovisats i tidigare studier är jag mycket positivt inställd. Jämfört med bisfosfonater verkar läkemedlet ge en högre effekt på bentätheten, säger han.

Den delvis svenska studien är en så kallad fas 3-studie, som utvärderar effekt och biverkningar hos ett läkemedel.

Ett stort antal patienter med nedsatt bentäthet prövar nu antingen placebo eller denosumab och antalet frakturer jämförs. Utfallet kommer att tillsammans med andra studier avgöra om denosumab blir godkänt av internationella läkemedelsmyndigheter.

Om denosumab godkänns kommer det att fungera som ett slags vaccin mot benskörhet, förklarar Ove Törring.

– Man kan ta en spruta en gång i halvåret. Fördelen borde främst bli bättre följsamhet, något som i dag är ett problem med läkemedelsbehandling mot benskörhet, säger han.

Enligt Ove Törring finns det ett stort antal patientgrupper som kan komma att få nytta av preparatet. Utöver den vanligaste patienten – en kvinna som blivit benskör efter menopaus – så ingår patienter med reumatoid artrit, multipelt myelom och prostatacancer i målgruppen. Detta eftersom de behandlas med läkemedel som verkar nedbrytande på skelettet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev