måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Torr och varm luft dödar lössen

Publicerad: 6 november 2006, 12:23

Ett amerikanskt forskarlag kan ha hittat en lösning på ett problem som irriterar både barn och föräldrar: huvudlöss. En nyutvecklad apparat tar livet av både lössen och deras ägg med hjälp av varm luft.


Det är biologer vid University of Utah som, mest av en slump, uppfunnit en maskin som rensar håret från löss. Maskinen påminner starkt om en vanlig hårtork, men har utformats för att ge optimal temperatur på 60 grader och dessutom utrustats med en speciell kam. Luften kommer ut genom ett munstycke som är format som en grovtandad kam och håret kammas med munstycket samtidigt som den varma luften blåser.

I en studie som publiceras i tidskriften Pediatrics i dag kan Utah-forskarna visa att denna apparat, Lousebuster, tar livet av omkring 80 procent av lössen och 98 procent av äggen. De få löss som finns kvar är inte tillräckligt starka för att föröka sig.

De barn som fått pröva behandlingen var lusfria efter en vecka – och då räckte en 30 minuter lång behandling.

Fördelen med varmluftsbehandling jämfört med behandling med kemikalier – som är standard i dag – är att den är mer effektiv när det gäller att döda äggen. Dessutom minimeras risken att lössen utvecklar resistens mot behandlingen, enligt forskarna.

Det är uttorkningen som dödar löss och ägg, inte hettan. Därför ska inte desperata föräldrar försöka bli av med lössen med hjälp av en vanlig hårtork, varnar forskarna, eftersom den ger för varm luft.

I försöket jämfördes sex olika varianter av varmluftsbehandling på totalt 169 barn som drabbats av huvudlöss. Ena sidan på barnets huvud kammades före försöket, så att alla synliga löss och ägg togs bort. Dessa ägg och löss räknades och placerades sedan i en äggkläckningsmaskin.

Därefter testades någon av de olika varmluftmetoderna på den andra sidan av huvudet. Efter behandlingen kammades håret även på denna sida, varpå de löss och ägg som lossnade räknades och placerades i äggkläckningsmaskinen på motsvarande sätt.

Lössen kontrollerades åter efter 18 timmar för att se hur många som hade dött. Äggen fick vara kvar i kläckningsmaskinen i två veckor för att kontrollera hur många som kläcktes.

Resultaten visade att forskarnas lusdödarmaskin, då den användes med ett glestandat munstycke, var mer effektiv än både vanliga hårtorkar och den typ av stora, huvliknande hårtorkar som finns på vissa frisörsalonger.

En av författarna till artikeln, Dale Clayton, forskar egentligen på fåglar och de löss som angriper dem. Han kom idén till Lousebuster på spåren när han flyttade till Utah och upptäckte att det var svårt att hålla lössen vid liv i laboratoriet, eftersom luften i delstaten är så torr.

Pediatrics 2006; 118: 1962-1970 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev