Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Unikt oredlighetsmål fortsätter i kammarrätten

Publicerad: 25 november 2021, 15:29

Fallet med Karin Dahlman-Wrights eventuella oredlighet i forskning tas upp i kammarrätten.

Foto: Pax Engström Nyström

Det blir ytterligare en instans som tar upp frågan om huruvida Karolinska institutets förre prorektor Karin Dahlman-Wright varit oredlig i forskning.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetNpofKarin Dahlman-Wright

Kammarrätten i Stockholm kommer nämligen att pröva en överklagan av förvaltningsrättens nyligen friande dom. Det skriver Läkartidningen i dag med hänvisning till att prövningstillståndet ska ha meddelats i mitten av denna månad. 

Bakom överklagan står Nämnden för oredlighet i forskning, Npof, vars tidigare beslut att fälla Karin Dahlman-Wright upphävdes av förvaltningsrätten i augusti 2021. Dagens Medicin skrev nyligen om skälen till varför Npof valt att överklaga. 

Läs även: ”Potentiellt viktiga klargöranden om oredlighet i forskning”

Kammarrätten blir den sjunde instansen som bedömer om de bildmanipulationer av molekylärbiologiska analysresultat som upptäckts i fyra forskningsartiklar där Karin Dahlman-Wright var huvudförfattare utgör oredlighet i forskning eller inte. 

När misstankarna först förmedlades till Karolinska institutet sommaren 2018 utreddes saken först av Överklagandenämnden för etikprövnings dåvarande expertgrupp för oredlighet i forskning, som även lät en extern sakkunnig expert bedöma misstankarna. Sedan utreddes saken också av oredlighetsrådet vid Göteborgs universitet som anlitade en annan sakkunnig expert för yttrande. 

Karolinska institutet hann dock aldrig fatta något beslut innan den nya lagen om oredlighet i forskning trädde i kraft den 1 januari år 2020. I stället prövades fallet av den nyinrättade Npof, vars fällande beslut från hösten 2020 alltså upphävdes i förvaltningsrätten. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev