Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Vem blir Årets kvinnliga ledare i vården?

Publicerad: 13 mars 2013, 06:17

Förra året vann Patricia Enocson, som är chef för Röntgen öst i Region Skåne. Hederspristagare blev Sari Ponzer, chef för verksamhetsområde ortopedi på Södersjukhuset, och Camilla Olli, omvårdnadschef vid Stockholmsgeriatriken.

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Nu startar nomineringstiden för priset Årets kvinnliga ledare i vården. Nytt för i år är att det går att nominera i två nya kategorier – Årets kvinnliga vårdentreprenör och Årets banbrytare.


Nu utlyser Dagens Medicin återigen priset som ska lyfta kvinnors ledarskap i sjukvården. Det är fjärde gången vi delar ut priset, som både vill inspirera fler kvinnor i vården att ta ledande positioner, och belöna och uppmärksamma goda förebilder för ledarskap i sjukvården.

I år inrättar vi två nya kategorier för priset: Årets kvinnliga vårdentreprenör och Årets banbrytare.

- Vi tror på det goda exemplets makt. Den växande privata sektorn i vårdbranschen behöver fler kvinnor som startar och driver företag. Vi vill också uppmuntra ledarskap som står för nytänkande och innovationskraft, säger Mikael Nestius, chefredaktör på Dagens Medicin.

■ Kategorin Årets kvinnliga vårdentreprenör vänder sig både till de många kvinnor som driver och leder företag inom vård och omsorg, och till andra som visat prov på entreprenörskap inom den offentliga vården eller den ideella sektorn.
 ■ Årets banbrytare ska vara en kvinna som har gjort en insats för att förnya eller förbättra sjukvården, som vågat gå mot strömmen eller på annat sätt visat prov på nytänkande. Hon behöver inte vara chef.

- Att utveckla ledarskapet inom sjukvården är en av de absolut viktigaste framtidsfrågorna. Den kvinnodominerade sjukvården måste få fler att kvinnor att vilja bli chefer. Båda grupperna behöver förebilder och inspirationskällor, säger Mikael Nestius.

Pristagarna utses av en jury. I årets jury deltar Heidi Stensmyren, förste vice ordförande, Läkarförbundet, Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet, Stefan Jutterdal, ordförande, Legitimerade sjukgymnasters riksförbund, Fredrik Wernersson, AstraZeneca och Christina Wahlström, grundare, Mama Mia.

MAJA FLORIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev