Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Vetenskaplig tidskrift för arbetsterapeuter blir fritt tillgänglig

Publicerad: 1 juni 2022, 08:54

Ida Kåhlin

Foto: Jonas Malmström

Den vetenskapliga tidskriften SJOT, Scandinavian Journal of Occupational Therapy, som täcker området arbetsterapi, ska gå över till open access.


Ämnen i artikeln:

Ida KåhlinSveriges arbetsterapeuterToppnyheter

Tidskriften ägs och ges ut av de nordiska arbetsterapeutförbunden. Övergången planeras till början av 2023. Ida Kåhlin, ordförande för Sveriges Arbetsterapeuter, välkomnar förändringen.

Hur känns det att ha fattat det här beslutet?
– Det är vi väldigt glada över! Det är ett stort steg för den kunskapsbaserade arbetsterapin, det finns inte någon annan vetenskaplig tidskrift för arbetsterapeuter som håller den här kvaliteten som övergår till open access. Det är naturligtvis med stolthet vi gör det här, och det känns viktigt. Om vi ska få en kunskaps- och evidensbaserad hälso- och sjukvård så måste det vara enkelt att kunna ta till sig ny kunskap i sin yrkesutövning. 

Vad betyder det för arbetsterapeuter att SJOT går över till open access?
– Det får den betydelsen att det blir fritt sökbart utan att man behöver gå in i databaser, så det blir större tillgänglighet för alla oavsett inom vilken verksamhet man jobbar. Det styrs inte av att den verksamhet man jobbar på har tillgång till de här databaserna.

Varför har ni fattat det här beslutet?
– När vi bestämde oss för att starta den här tidskriften 1994, så var det i hög utsträckning för att vi ville skapa förutsättningar för våra skandinaviska forskande arbetsterapeuter att kunna publicera sig. Successivt har den här tidskriften blivit internationellt känd och just nu är det den högst rankade. Därför tycker vi att det är ett viktigt steg att ta att bli open access. Så att den här kunskapen som produceras och publiceras kan användas för att öka den evidensbaserade arbetsterapin i hela världen.   

Läs också: Arbetsterapeuter vill se registerkoll av blivande studenter 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Bianca Sporrong

Webbredaktör

bianca.sporrong@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev