Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag06.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Forskning

”Vi har en hemläxa att göra”

Publicerad: 23 Augusti 2012, 14:23

Fariba Kamran, ST på Capio S:t Görans sjukhus och Mats Eriksson, ordförande för Sveriges kommuner och landstings sjukvårdsdelegation Bild: Stefan Jerrevång

KIRURGVECKAN. Fokus på tillgänglighet har trängt ut den kliniska forskningen. Det ansåg ordföranden för SKL:s sjukvårdsdelegation när frågan debatterades, men bättring utlovades.


”Nobelpris eller budget i balans” var rubriken för ett symposium som Svensk kirurgisk förenings forskningskommitté anordnade under torsdagen på Kirurgveckan i Linköping.

Många forskande kirurger hinner inte utföra den forskning som de fått pengar för, enligt en enkät som föreningens forskningskommitté har genomfört och som besvarats av ett 30-tal verksamhetschefer inom kirurgin. Höga produktionskrav och tiden vid operationsbordet äter i många fall upp forskningstiden.

Att detta är ett stort problem konstaterade även flera deltagare i debattpanelen. Nyckeln för att lyckas är att läkare som forskar inte är på kliniken alls under den tid de ska forska, ansåg bland andra Torbjörn Myrnäs som är verksamhetschef för kirurgin på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

– Det är mycket lättare att få acceptans för att folk är borta om de inte deltar i produktionen.

Hur forskning och utbildning ska värnas när det blir allt fler privata utförare inom sjukvården, var en annan fråga som hamnade i fokus.

Fariba Kamran, ST-läkare inom kirurgin på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm och en av dem som deltog i paneldebatten, konstaterade att möjligheterna att forska är betydligt mindre hos privata vårdgivare vars uppdrag främst att producera vård.

– Det finns inte medel och tid, sade hon och konstaterade att forskningsintresserade läkare får söka sig till universitetssjukhusen i stället.

Mats Eriksson, ordförande för Sveriges kommuner och landstings sjukvårdsdelegation, var självkritisk och medgav att huvudmännens fokus på tillgänglighet har gjort att forskningen på sjukhusen kommit i skymundan. Han menade att landstingen måste lyfta fram forskningen betydligt tydligare i sjukvårdens uppdrag, både den privata och offentliga.

– Staten har prioriterat tillgängligheten, och vi har varit villiga att springa däråt. Men jag tror att vi har vaknat nu och är på väg att inse vikten av prövningar och klinisk forskning. Vi har en hemläxa att göra, sade Mats Eriksson.

Debattdeltagarna var överens om en sak: att man måste sluta att se forskningen som en belastning för sjukvården.

– Felet är det eviga kortsiktiga ekonomiska tänkandet, att läkare som forskar är en belastning, att Capio inte har pengar till det. Forskning är lönsamt på ett nationellt plan, sa Britt Skogseid, vicerektor för Uppsala universitet.

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev