Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

”Vid trauma räknas varje minut”

Publicerad: 20 september 2021, 04:00

Oddsen för en patient som behöver en massiv blodtransfusion dör ökar med 5 procent per minut, enligt Denise Bäckström, som tycker att The Golden Hour gjort sitt vid trauma.

Foto: Getty Images, privat

Denise Bäckström, narkos- och intensivvårdsläkare och forskare vid Katastrofmedicinskt centrum vid Linköpings universitet, vill skrota uttrycket ”The Golden Hour” vid trauma.


Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdLinköpings universitetIntensivvård

Det sa du under din föreläsning om prehospitala tider på den nationella katastrofmedicinska konferensen i fredags. Varför vill du det?  
– Vid trauma är kurvan för död mycket brant, efter en timme har hälften av traumapatienterna hunnit dö. ”The Golden Hour” är en 50 år gammal modell och det räcker med den nu, varje minut räknas! Där har vi ett stort jobb att göra inom prehospital vård eftersom mer än 70 procent av dem som dör vid trauma gör det prehospitalt.  

Är kort tid till sjukhus eller prehospitala insatser viktigast?  
– Patienten måste komma snabbt till sjukhus och ges rätt insatser prehospitalt, en massiv blodtransfusion till exempel eller intubering. Frågan är hur, och vilka patienter som framför allt behöver vad. Den frågan avfärdas ofta men den ska vi forska på. Mediantiden i Sverige mellan en skada och ankomst till sjukhus i ambulans mellan 2013 och 2019 ökade med 5 minuter till 54 minuter. Det behöver inte enbart vara negativt utan kan betyda att mer arbete görs prehospitalt. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Susanna Pagels

Reporter

susanna.pagels@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev