Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag06.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Forskning

WHO-larm om våld mot kvinnor

Publicerad: 4 April 2008, 12:30

Mäns sexuella våld och annan grov misshandel skadar en stor andel av kvinnorna i tredje världen, enligt en delrapport från en WHO-studie som publiceras i dagens utgåva av tidskriften Lancet.


Den intervjubaserade studien är den största hittills av våldet i hemmen i fattiga länder och resultaten är alarmerande - minst var sjunde kvinna uppgav att hon misshandlats hemma i åtta av 15 undersökta geografiska områden. De flesta tidigare studier på området har gjorts i Europa och Nordamerika och oftast haft en nationell inriktning.

Kvinnor som upplevt fysiskt eller sexuellt våld från sin partner hade genomgående sämre allmän hälsa och betydligt fler specifika hälsoproblem under perioden närmast före intervjun. Smärta, svårigheter att gå, minnesproblem, sömnighet och flytningar var vanligare bland dem som upplevt fysiskt våld. Över 25 000 kvinnor från Bangladesh, Brasilien, Etiopien, Montenegro, Namibia, Peru, Samoa, Serbien, Tanzania, Japan och Thailand har intervjuats i studien.

Författarna till rapporten drar slutsatsen att det finns ett stort behov av att fokusera på frågan om mäns våld mot kvinnor i kommande nationella och globala handlingsprogram.

Studien genomförs av forskare knutna till WHO i bland annat Schweiz och USA.

Tidskriften Lancet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev